САЩ: СМС-и на агентите от Сикрет сървис от 6 януари са били изтрити

САЩ: СМС-и на агентите от Сикрет сървис от 6 януари са били изтрити
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.07.2022
  • Share:

СМС-и, изпратени между агенти на Тайните служби на САЩ на 5 и 6 януари 2021 г., били изтрити, след като надзорният орган на агенцията потърси комуникациите при преглед на атаката на Капитолия, според писмо от Службата на генералния инспектор (OIG) на Министерството на вътрешната сигурност. Разкритието в писмото, изпратено до комисиите по вътрешна сигурност на Сената и правителствените комисии, бележи последния провал на Тайните служби на фона на нарастващия контрол върху действията им по отношение на нападението.
Генералният инспектор Джоузеф Куфари осъди този ход и отбеляза, че унищожаването е дошло едва след като органът е потърсил съобщенията като част от вътрешно разследване на отговора на агенцията на събитията от 6 януари.
Куфари също отбелязва в писмото, че служителите на Министерството на вътрешната сигурност са казали на следователите, че не им е разрешено директно да предават записи на надзорния орган и че първо трябва да бъдат проверени от техните адвокати. „Този преглед доведе до дълги седмици закъснения в получаването на записи от OIG и създаде съмнение дали всички записи са били представени", добави Куфари.
Времето за унищожаване на съобщенията, повиши вероятността висшето ръководство на Тайните служби, натоварено да защитава президента, да е манипулирало записите.
Попитан за разкритието, Бени Томпсън, председател на специалната комисия на Камарата на представителите, разследваща атаката на Капитолия, който е и председател на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, каза пред репортери, че е обезпокоен от инцидента. „Очевидно е тревожно и ако има начин да реконструираме съобщенията, ще го направим", каза Томпсън. Председателят също така остави отворена възможността за извикване на агенти от Сикрет Сървис, за да свидетелстват по-общо по въпроса и атаката на Капитолия.
Разкритието беше последният инцидент около Тайните служби през последните седмици, след като бившият сътрудник на Тръмп, Касиди Хътчинсън, свидетелства пред специалната комисия, че Доналд Тръмп е започнал кавга с агент на 6 януари. Хътчинсън свидетелства, че Тръмп се е опитал да се бори за контрола над президентския SUV, защото е искал да отиде до Капитолия, въпреки възраженията на неговия охранител, и според съобщенията е държал ръцете си около врата на агента, управляващ автомобила.

Станете почитател на Класа