Бразилия: убийството на партийния ковчежник на Лула поражда опасения от насилие преди изборите

Бразилия: убийството на партийния ковчежник на Лула поражда опасения от насилие преди изборите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.07.2022
  • Share:

Бразилските политически лидери призоваха за спокойствие тази седмица, след като убийството на член на Работническата партия предизвика опасения, че политическото насилие в поляризираната нация ще избухне в навечерието на президентските избори през октомври.
Марсело де Аруда беше убит на партито за 50-ия си рожден ден в неделя сутринта, когато поддръжник на Болсонаро нахлу на събитието и го простреля три пъти. Аруда, който беше организирал парти на тема Лула, отвърна на огъня преди смъртта си, оставяйки нападателя си в тежко състояние в болница. Тази и други атаки са в съответствие с поляризацията в бразилската политика, която набра скорост през 2016 г. с импийчмънта на лично избрания наследник на Лула, Дилма Русеф, и затварянето на Лула две години по-късно за корупционни престъпления – присъди, които бяха отменени през 2019 г. след бе установено, че прокурорите са се сговорили със съдията.
Луис Инасио Лула да Силва, левият бивш президент и лидер на Работническата партия, който в момента води в социологическите проучвания за изборите на 2 октомври, изпрати съболезнованията си на семейството на загиналия мъж, който принадлежеше към неговата партия, и призова за „диалог , толерантност и мир".
Жаир Болсонаро, действащият крайнодесен президент, който може да бъде изгонен от поста на изборите, каза, че не иска подкрепата на поддръжниците на насилие, но публикува поредица от туитове, атакуващи левицата за това, което той нарече „безспорна история на епизоди на насилие". .
Болсонаро изостава от Лула с двуцифрено число в повечето анкети и перспективата за поражение стои зад голяма част от неговия подстрекателски език, казаха експерти. Неговата войнственост расте, въпреки че самият Болсонаро е най-популярната жертва на политическо насилие през последните години. Популисткият лидер беше намушкан месец преди изборите през 2018 г. и прекара седмици в болница, преди да се възстанови навреме, за да спечели президентския пост.
Още преди това Болсонаро изповядваше екстремистки възгледи срещу гейовете, жените и афро-бразилците и най-често срещу левицата. През 2018 г. той изобрази стрелба с картечница и каза на тълпа в щата Акър, че иска да „разбие" левичарите и да ги „изгони" от щата.
Неговата реторика не се смекчи по време на управлението и разочароващите го социологически данни го карат да възприема все по-крайни позиции, предназначени да активизират неговата твърда база и да изплашат опозиционните кампании от улиците, каза Фелипе Борба, координатор на мозъчен тръст за политическо насилие в Рио. Университет Унирио.
„Използването на насилие срещу съперници се стимулира като част от изборната стратегия... особено от президента Жаир Болсонаро срещу поддръжниците на бившия президент Лула. Той също го прави, за да измести фокуса от истинските проблеми на страната. Ако Болсонаро загуби изборите и добавите това към неговата нетолерантност и усещането, че е бил измамен, можем да имаме насилие в голям мащаб след изборите, нещо близко до това, което видяхме в Съединените щати с нахлуването в Капитолия ", казва Борба.

Станете почитател на Класа