Вирусолозите изразяват загриженост от новия подвариант на Covid “Centaurus”

Вирусолозите изразяват загриженост от новия подвариант на Covid “Centaurus”
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.07.2022
  • Share:

Вирусолозите изразиха загриженост относно появата на още един бързо разпространяващ се вариант на Omicron, който бързо се налага в Индия и вече е пристигнал в Обединеното кралство.
Вариантът BA.2.75 - с прякор "Centaurus" - беше открит за първи път в Индия в началото на май. Случаите оттогава нараснаха рязко – и очевидно по-бързо от тези на изключително трансмисивния вариант BA.5, който присъства и в Индия и бързо измества доминиращия преди това вариант BA.2 в много страни. Оттогава BA.2.75 също е открит в около 10 други страни, включително Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Германия и Канада.
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) го определи като „вариант под наблюдение", което означава, че има някои индикации, че може да бъде по-преносим или свързан с по-тежко заболяване, но доказателствата са слаби и все още не са открити и оценени.
Световната здравна организация (СЗО) също следи отблизо новия вариант, въпреки че нейният главен учен д-р Сумя Сваминатан каза, че все още няма достатъчно проби, за да се оцени сериозността му.
В допълнение към очевидния му бърз растеж и широко географско разпространение, вирусолозите са били алармирани от големия брой допълнителни мутации, които BA.2.75 съдържа, спрямо BA.2, от когото вероятно е еволюирал. „Не става въпрос толкова за точните мутации, а по-скоро за броя комбинации", каза д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, който беше първият, който идентифицира Omicron като потенциален проблем през ноември 2021 г. „Трудно е да се предвиди, че ефект от толкова много мутации, които се появяват заедно – това дава на вируса свойството сборът на частите да бъде по-лош от частите поотделно."
Специалисти го цитират като още един пример за впечатляващия капацитет на вируса да толерира промени в шиповия си протеин – частта, която използва за заразяване на клетките и на която се основават повечето ваксини срещу Covid. „По това време миналата година мнозина бяха убедени, че Delta представлява еволюционен връх за вируса, но появата на Omicron и огромното увеличение на променливостта и избягването на антитела е знак, че не можем като население да следваме подобен на грипа план за запазване в крак с вирусната еволюция", казват те.
В допълнение към ваксините, по-дългосрочните планове трябва да включват вариантни агностични мерки за предотвратяване на инфекции и повторни инфекции. „Това включва създаване на устойчива на инфекции среда чрез подобрена вентилация, филтриране или стерилизация на въздуха в помещенията, разумно повторно предоставяне на тестове за страничен поток и подходящи и поддържани периоди на изолация, които действително ще намалят продължаващото предаване".

Станете почитател на Класа