Lego ще прекрати всички операции в Русия

Lego ще прекрати всички операции в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.07.2022
  • Share:

Lego ще прекрати всички операции в Русия за неопределено време, след като през март спря доставките до своите 81 магазина в страната.
Най-големият производител на играчки в света заяви, че прекратява наемането на по-голямата част от персонала си в Москва и прекратява партньорството си с Inventive Retail Group, компанията, която управлява магазини от негово име в страната.
Lego каза: „Предвид продължаващите значителни смущения в работната среда, ние решихме да прекратим търговските операции в Русия за неопределено време." Датският производител на играчки вече беше спрял доставките за Русия през март след нахлуването в Украйна и налагането на санкции от западните страни в знак на протест срещу войната.
В началото на май Русия постави продуктите на Lego в списък със стоки, които могат да бъдат внасяни без съгласието на собственика на интелектуалната собственост, за да заобиколят ограниченията, наложени заради конфликта в Украйна. Сред списъка, публикуван от министерството на индустрията и търговията, бяха смартфони на Apple и Samsung, големи марки автомобили, игрови конзоли и резервни части, използвани в различни индустрии.
Мярката дойде, тъй като повечето западни компании вече са спрели износа за Русия, докато стоките, произведени в страната, са изтеглени от рафтовете на британските, американските и европейските супермаркети.
Някои известни марки за търговия на дребно в САЩ и Обединеното кралство заявиха, че все още работят в Русия, защото не са успели да принудят независимите франчайз оператори да затворят дейността си.
Собственикът на Burger King, Restaurant Brands International, каза, че неговите ресторанти за бързо хранене все още работят с неговата марка, тъй като бившият му руски партньор е отказал да затвори.
Търговецът на дребно в Обединеното кралство Marks & Spencer, който беше в подобна ситуация, най-накрая обяви, че напуска Русия през май на цена от £31 милиона, докато McDonald's продаде бизнеса си в Русия след 30 години опериране на ресторантите си в страната.
Starbucks, Coca-Cola и Pepsi спряха дейността си в Русия, както и потребителските марки Burberry, Ikea, Levi's, Netflix и Unilever, която притежава Marmite и Ben & Jerry's.

Станете почитател на Класа