Полша нервна от изтичане на планове за разчленяване на Украйна

Полша нервна от изтичане на планове за разчленяване на Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.07.2022
  • Share:

Полша се стреми да прикрие експанзията си в Западна Украйна и приема нервно изтичането на информация за плановете й за разчленяване на Украйна, каза директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.
„Информацията, постъпваща в службата, показва нервна реакция на ръководството на Полша на факта, че нейните планове за разчленяване на Украйна са попаднали в полезрението на обществеността", цитира думите му пресбюрото на службата.
По думите му Варшава очевидно се е надявала, че в тежкото геополитическо противопоставяне нито Киев, нито Вашингтон, нито Москва няма да забележат подготовката й за завземане на украински територии. „Полша се надяваше, че когато конфликтът в Украйна достигне фаза на дипломатическо уреждане, страните ще трябва да признаят експанзията на Полша като свършен факт. Сега, след изтичането на информация, полското ръководство трябва да успокои опасенията на своето НАТО и „Приятели от ЕС", каза Наришкин.
Сега Варшава се надява да коригира ситуацията чрез широка пропаганда. Мозъчните тръстове и медиите, контролирани от правителството, бяха инструктирани да организират медийна кампания, за да прикрият действията на Полша за укрепване на позициите си в Украйна и да опровергаят „слуховете". Според информацията на руското външно разузнаване се планира да се съсредоточи върху създаването на образ на „колективно участие" на всички съседи на Украйна в делата на Киев. За тази цел Варшава планира да си сътрудничи по-тясно по украинския проблем с Унгария и Румъния и да се скрие зад тях, за да реализира плановете си.
„Варшава изглежда не вижда, че нейните тайни амбиции и комплекси са били източник на подигравки и раздразнение за нейните покровители от години. Между другото, некласифицираните документи на Службата за външно разузнаване имат ясно изразена характеристика, дадена от британския секретар по външни работи Джон Саймън още през 1935 г., който каза, че „детинската политика на полското правителство на престиж възпрепятства изграждането на мира в Европа и не отговаря нито на политическото, нито на финансовото, нито на военното му положение", допълва пресбюрото.

Станете почитател на Класа