Униние в Нова Зеландия заради недостиг на бърбън

Униние в Нова Зеландия заради недостиг на бърбън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.07.2022
  • Share:

Докато натискът във веригата за доставки и забавянето на доставките се усещат по целия свят, Нова Зеландия е засегната от национален недостиг на бърбън, който засяга и пазарите на крафт бира и пилешки хапки.
„Това е болка, разбира се. В момента има недостиг на бърбън. Очевидно не можем да вземем нищо от Америка", каза Нийл, работник в магазина Bottle-O.
Месеци наред търговците на дребно – и някои особено лоялни клиенти – се борят да попълнят своите доставки. Най-големият недостиг засегна предварително смесените напитки, готови за пиене (RTD), особено смесите от бърбън и кола, които са много популярни в Нова Зеландия. „Бърбън RTD всъщност е като нашия хляб и масло – ако се продаваше хляб в магазин за алкохол. Те са много популярни тук." каза Нийл
В международен план недостигът в алкохолната индустрия назрява от 2021 г., отчасти предизвикан от хората, които пият повече спиртни напитки по време на пандемията. Diageo, мултинационалната компания за алкохол, която стои зад марки уиски като Johnnie Walker и Crown Royal, предупреди през януари, че е изправена пред недостиг на фона на нарастващото търсене, съобщи Wall Street Journal. Много спиртни напитки може да изискват месеци или години отлежаване, преди да стигнат до рафтовете на магазините за алкохол – което затруднява внезапното ескалиране на производството.
Д-р Бил Уанг, специалист по управление на веригата за доставки в Технологичния университет в Окланд, каза „Ерата на пандемията от Covid-19 поставя глобалните вериги за доставки под силен натиск и нарушава търговията. За да преодолеят някои смущения, много фирми търсят алтернативни доставки от местно и регионално производство, но тази стратегия няма да помогне при продукти с една точка на произход, като бърбъна".
Нова Зеландия е нация на тежки пиячи, с нарастващ ентусиазъм към чистия алкохол, както и към виното и бирата. Данни от Spirits NZ, който представлява около 96% от пазара, показват, че повече от 2 милиона литра чист бърбън са били продадени през годината до април 2022 г. – при население от около 3,65 милиона възрастни. Въпреки че недостигът на бърбън е отбелязан в цялата страна, това не е единственият алкохол под натиск, тъй като недостигът на въглероден диоксид започва да притеснява пивоварите на крафт бира и производителите на RTD. Производителите в цялата страна се борят да получат достъпни доставки на въглероден диоксид - използван за производство на газирани напитки, гама от хранителни продукти и някои бири - откакто последният останал производител на CO2 в страната обяви, че ще извършва доставки до август. Освен при газираните напитки, CO2 се използва в производството на храни – включително пилешки хапки, които са документирани, че липсват в супермаркетите през последните месеци.

Станете почитател на Класа