Джасинда Ардърн настоя за край на черно-белия поглед върху глобалния конфликт

Джасинда Ардърн настоя за край на черно-белия поглед върху глобалния конфликт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.07.2022
  • Share:

„Светът е кърваво объркан, но трябва да направим крачка назад от поляризацията и черно-белите подходи към конфликта", каза Джасинда Ардърн в широкообхватна реч за войната в Украйна и нарастващото напрежение с Китай.
Пред външнополитическия мозъчен тръст Lowy Institute в Сидни, премиерът на Нова Зеландия осъди „морално фалиралата война на Русия в Украйна"– но също така се обяви против втвърдяването на съюзите, като каза „Войната не трябва да се представя като конфликт на демокрация срещу автокрация или да се разглежда като неизбежна посока за други напрежения между конкуриращи се нации. Като предприемаме всички възможни действия, за да отговорим на агресията на Русия и да я държим отговорна, трябва да помним, че по същество това е война на Русия. И докато има хора, които показаха открита и пряка подкрепа, които също трябва да видят последствията от своята роля, нека не характеризираме това като война на Запада срещу Русия. Или демокрация срещу автокрация. Не е. Нито трябва естествено да приемем, че това е демонстрация на неизбежната траектория в други области на геостратегическо състезание", каза тя.
Нейните коментари също се насочиха към провала на Китай да осъди руската агресия и премиерът посвети голяма част от речта си на въпроса за ролята на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, като отново се противопостави на втвърдяването на съюзите и призовават за диалог и сътрудничество. „В резултат на напрежението, което виждаме да расте, включително в нашия индо-тихоокеански регион, дипломацията трябва да стане най-силният инструмент, а деескалацията – най-силният призив. Това обаче няма да успее, ако страните, с които се стремим да се ангажираме, са все по-изолирани и регионът, който обитаваме, става все по-разделен и поляризиран", каза Ардерн.
Нова Зеландия направи някои постепенни промени към своите по-твърдолинейни западни партньори. Но Нова Зеландия – която е силно зависима от Китай за търговия – все още се опитва да върви по среден път, като Ардърн казва, че ще се стреми да си сътрудничи с Пекин по отношение на споделени интереси, и подчерта правото на тихоокеанските нации да вземат автономни решения за своите партньори и съюзници. „Дори когато Китай става все по-настоятелен в преследването на своите интереси, все още има споделени интереси, за които можем и трябва да се стремим да си сътрудничим", каза тя.
„Честната реалност е, че светът е дяволски объркан. И все пак, сред цялата сложност, все още често виждаме проблемите, изобразени в черно и бяло. Не трябва да позволяваме рискът от самоизпълняващо се пророчество да се превърне в неизбежен резултат за нашия регион." каза тя
„Въпреки че всички имаме загриженост – и с право – относно всякакви стъпки към милитаризация на нашия регион, това със сигурност трябва да бъде съчетано със загриженост за онези, които са преживели насилието на изменението на климата", каза тя.

Станете почитател на Класа