Ердоган: Турция все още може да блокира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Ердоган: Турция все още може да блокира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Само два дни след като се съгласи да отмени нарушаващите сделката възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, президентът на Турция предупреди, че Анкара все още може да блокира процеса, ако двете страни не успеят да отговорят напълно на неговите очаквания.
Реджеп Тайип Ердоган каза при закриването на срещата на върха на алианса в Мадрид, че споразумението от 10 члена със скандинавската двойка страни е победа за Анкара и адресира всички нейни чувствителни въпроси.
Той особено подчерта удовлетворяването на искането на Турция от Швеция и Финландия да екстрадират заподозрени в тероризъм с връзки със забранените кюрдски групи или мрежата на духовника в изгнание, обвинен за неуспешния преврат в Турция през 2016 г.
Но Ердоган добави, че ако двете северни страни се откажат от обещанията си, турският парламент може да откаже да ратифицира споразумението. Присъединяването към НАТО трябва да бъде официално одобрено от всички 30 държави-членки, което дава на всяка от тях право на блокиране.
„Този бизнес няма да проработи, ако не го приемем в нашия парламент. Първо, Швеция и Финландия трябва да изпълнят задълженията си и те вече са в текста. Но ако не ги изпълнят, тогава, разбира се, няма начин да изпратим това до нашия парламент" каза Ердоган.
Ердоган заяви, че Швеция е обещала да екстрадира 73 „терористи" в Турция и да пресече дейностите по финансиране и набиране членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) –– обявена за терористична група от САЩ и ЕС –– и свързаните с нея групи . Турция смята сирийските кюрдски отряди за народна защита (YPG) за разширение на ПКК.
Текстът на меморандума не определя конкретен брой екстрадиции. В него се казва, че „Финландия и Швеция ще разгледат висящите искания за депортиране или екстрадиция на заподозрени в тероризъм експедитивно и задълбочено, като вземат предвид информацията, доказателствата и разузнавателните данни, предоставени от Турция в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция".
В сряда турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че министерствата на правосъдието на Швеция и Финландия разполагат с досиета от Турция на 33 души с предполагаеми връзки с ПКК и мрежата на базирания в САЩ турски духовник Фетхуллах Гюлен.
Шведското правителство се опита да разсее опасенията, че сделката ще доведе до екстрадиране в Турция без надлежен процес.
Финландският президент Саули Нинистьо подчерта, че меморандумът не изброява имената на лица. „В случай на екстрадиране ще се придържаме към собственото си законодателство и международни споразумения. В крайна сметка екстрадирането е законово право на преценка, върху което политиците нямат право да влияят", каза Ниинистьо.

Станете почитател на Класа