Хонконг затяга сигурността преди посещението на Си за годишнината

Хонконг затяга сигурността преди посещението на Си за годишнината
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.07.2022
  • Share:

В центъра на Хонконг се издигнаха огромни бариери около конгресния център, създавайки тясна, зона за сигурност на две нива без граждански достъп. В сряда стотици отличителни червени таксита на Хонконг, украсени с червени китайски знамена и червени празнични банери, паркираха под формата на числото „25" в централния квартал на града. От другата страна на пристанището в Коулун стотици китайски и хонконгски знамена се развяваха от парапетите на балконите на два жилищни комплекса на десетки етажи.
Днес Хонконг ще отбележи 25 години от връщането на територията от Великобритания на Китай и властите не поемат рискове, като гарантират, че денят ще е изпълнен с помпозност и парадност - и без признаци на несъгласие. Президентът на Китай Си Дзинпин ще присъства на церемонията по повод годишнината, първото му пътуване извън континентален Китай от началото на пандемията.
На 1 юли 1997 г. на територията бе обещано 50 години самоуправление и свобода на събранията, словото и печата, които не са разрешени в управлявания от комунистите континентален Китай. Когато градът със 7,4 милиона души отбелязва четвърт век под управлението на Пекин, тези обещания почти са се изпарили.
За да се гарантира, че денят ще премине безпроблемно, близките метростанции ще бъдат затворени и автобусите ще бъдат пренасочени, докато пристанището и други райони ще бъдат обект на временно ограничени зони за полети.
Възможността за критика към Си или подкрепяното от Пекин правителство на Хонконг е задушена. Една от малкото останали продемократични групи в Хонконг заяви, че няма да организира протест, след като няколко членове бяха привикани от полицията.
Медиите в Хонконг бяха замъглени след въвеждането на закона за националната сигурност през 2020 г. Документите и уебсайтовете бяха принудени да се затворят, редактори и ръководители бяха арестувани.
Това е един от начините, по които Пекин през последните години разшири влиянието и контрола си. Протестът на практика е забранен след продемократичните митинги, които бяха потиснати от полицията. Сега училищата трябва да предоставят уроци по патриотизъм и национална сигурност, а някои нови учебници отричат, че Хонконг някога е бил британска колония. Изборните реформи гарантират, че в законодателния орган на града няма опозиционни депутати, а само тези, които Пекин смята за „патриоти".
Днес ще бъде и встъпването в длъжност главен изпълнителен директор на територията на Джон Лий, бившият ръководител на сигурността, който наблюдаваше репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг. Лий ще замени Кари Лам, злословеното лице на репресиите, които започнаха сериозно през 2019 г. Попитана от Bloomberg този месец дали иска да се извини за нещо по време на мандата си, тя каза „Съжалявам само за направените жертви от моето семейство за да подкрепи моята мисия".
Си каза, че очаква Лий и неговото ново правителство да „донесат освежаващи промени в управлението на Хонконг". В сряда Синхуа, официалната държавна информационна агенция на китайската комунистическа партия, заяви, че развитието на Хонконг е „вървяло в скокове и граници в рамките на „една страна, две системи", с така необходимата стабилност, донесена от закона за националната сигурност".

Станете почитател на Класа