Ар Кели бе осъден на 30 години за сексуално насилие

Ар Кели  бе осъден на 30 години за сексуално насилие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.07.2022
  • Share:

През септември миналата година журито в Ню Йорк призна Кели за виновен в сексуален трафик и рекет по всичките девет обвинения срещу него. В сряда американският окръжен съдия Ан Донъли му наложи присъдата от 30 години затвор за сексуално насилие над жени, момичета и момчета, повече от 20 години след като за първи път беше изправен пред обвинения във федералния съд в Бруклин.
В меморандум за присъдата, подаден от федералните прокурори в източния окръг на Ню Йорк, се казва отчасти: „С помощта на вътрешния си кръг и в продължение на период от десетилетия, подсъдимият е преследвал деца и млади жени за собственото си сексуално удовлетворение. За да извърши многобройните си престъпления, подсъдимият разчитал на своята слава, пари и популярност като R&B звезда и използвал широката мрежа от хора, които статутът му предоставя – включително неговите бизнес мениджъри, охранители и побойници, адвокати, счетоводители и помощници – както да извършват, така и да прикриват престъпленията му."
След постановяването на присъдата Донъли се обърна директно към Кели: „Тези престъпления са били пресметнати, внимателно планирани и редовно изпълнявани в продължение на почти 25 години. Ти научи жертвите, че любовта е робство и насилие."
На процеса жертвите описаха как Кели, с истинско име Робърт Силвестър Кели, ги е подлагал на перверзни и садистични капризи, когато са били непълнолетни. Той е искал от тях стриктно да спазват правила - като да искат разрешението му за да ядат или да отидат до тоалетната, както и да пишат „извинителни писма", които претендират да го освободят от вината за неправомерни действия.
Преди да бъде произнесена присъдата, някои жертви направиха изявления: „Анджела" каза „С всяко добавяне на нова жертва вие израствахте в безчестие. На този ден на произнасяне на присъдата ние си възвръщаме имената". Лизет Мартинес каза: „Робърт, ти унищожи животите на толкова много хора". Друга, неназована жертва, се обърна към Кели, докато държеше ръцете си скръстени и очите сведени: „Ти ме накара да направя неща, които разбиха духа ми. Буквално исках да умра заради това колко ниско ме накара да се чувствам. Помниш ли това?"
Случаят на Кели привлече вниманието в светлината на движението #MeToo, в което силни мъже бяха държани отговорни за сексуално неправомерно поведение и сексуално насилие. Кели последва Харви Уайнстийн, Бил Козби и други видни насилници. Обвинителите включват бившата му съпруга Андреа Кели, която каза, че се страхува, че Кели може да я убие.
Певецът, чиито хитове включват Ignition и I Believe I Can Fly, беше представляван от Дженифър Бонджан, адвокат, който представляваше и Козби. На пресконференция след произнасянето на присъдата Бонджан обяви, че ще обжалва решението.
Кели е изправена и пред допълнителни юридически проблеми. Във федералния съд в Чикаго той е обвинен в примамване на непълнолетен, притежание на изображения на малтретиране на деца и възпрепятстване на правосъдието. Съдебният процес ще се проведе през август.

Станете почитател на Класа