Предложението на френското председателство е пристигнало официално в РСМ

Предложението на френското председателство е пристигнало официално в РСМ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.07.2022
  • Share:

Това е основа за откриване на широк консултативен процес, който ще се проведе първо в рамките на правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост

 

 

Чрез министерството на външните работи Скопие е получило предложението от френското председателство за преодоляване на спорните въпроси с България "с идеи, които се отнасят до публично заявените от страната позиции и възгледи“, съобщиха от правителството на Република Северна Македония. 

Според написаното в съобщението това е основа за откриване на широк консултативен процес, който ще се проведе първо в рамките на правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

"Както обещахме, решението за нашето бъдеще ще вземем съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани,“ пише в съобщението.

„Както обещахме, ще вземем решението за нашето бъдеще съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани. „Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите”, добавят от правителството.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което включва и България.

„Мисля, че намерихме компромисно решение”, цитира думите му National Post, изречени по време на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Испания.

На 24 юни парламентът на България даде зелена светлина на правителството да одобри рамката за преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което може да позволи на Скопие да започне преговори за присъединяване към блока.

На 29 юни Министерският съвет одобри позиция на България относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония.

 

Станете почитател на Класа