Канада разследва запалване на Tesla, принудило шофьора да разбие прозореца

Канада разследва запалване на Tesla, принудило шофьора да разбие прозореца
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.05.2022
  • Share:

Канадските власти разследват инцидент, при който Tesla се запали във Ванкувър, принуждавайки шофьора да счупи стъклото, за да се измъкне от колата.


Транспорт Канада, канадската агенция за автомобилна безопасност, заяви в изявление, че е научила за инцидента във Ванкувър на 23 май и че е „уведомила Tesla и в момента взема мерки за съвместна проверка на превозното средство в опит за установяване на причината за пожара". Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ заяви пред Ройтерс, че "е запозната с инцидента и се е обърнала към производителя за информация".


Видео, публикувано на уебсайта Electrek, показва дим, излизащ от превозното средство за няколко минути, преди вътрешността на превозното средство в крайна сметка да пламне. Според уебсайта шофьорът разказал, че за да излезе, трябвало да разбие прозореца, добавяйки: „Ритнах прозореца, защото всичко спря. Захранването не работеше. Вратата не се отвори. Прозорците не паднаха."


Приблизително пет минути след като колата започва да пуши, пристига пожарната и успява да погаси огъня. Според шофьора той е закупил колата преди осем месеца.


Tesla не отговори на искане на Guardian за коментар. Производителят на електрически автомобили е бил изправен пред предишни разследвания за произшествия с негови превозни средства. Миналата година правителството на САЩ започна разследване на системата за подпомагане на водача на Tesla, известна като автопилот, след серия от сблъсъци с паркирани аварийни превозни средства.


Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) заяви, че е идентифицирала 11 катастрофи от 2018 г. насам, при които Tesla е удряла превозни средства докато е била „включени или на автопилот, или на круиз контрол с информация за трафика".

Станете почитател на Класа