Спад на дипломатическия потенциал на САЩ по отношение на Северна Корея

Спад на дипломатическия потенциал на САЩ по отношение на Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.05.2022
  • Share:

Русия отбелязва, че дипломатическият потенциал на западните държави, водени от Съединените щати, се влошава, като те развалиха последните положителни събития на Корейския полуостров, според руския постоянен представител в ООН Василий Небензя.


„За съжаление виждаме, че капацитетът за политическо и дипломатическо мислене на хардлайнерите, водени от Съединените щати, които съсипаха всички положителни събития около Корейския полуостров, случили се преди няколко години, непрекъснато намалява", каза той на сесия на Съвета за сигурност на ООН.


„Изглежда, че нашите американски и други западни колеги преживяват „криза в жанра" – те не знаят друг отговор на кризи, освен санкции. Русия винаги е считала санкциите за последна мярка, което изисква задълбочена разработка и постоянна корекция." продължи дипломатът.


„Сега берем плодове от тази недалновидна политика на Запада", каза Небензя.


Налагането на санкции на Северна Корея по време на пандемията и взрива там на коронавирусна инфекция би било безотговорен ход, каза Небензя.


„За съжаление, COVID-19 все пак стигна до КНДР преди няколко седмици. Епидемиологичната ситуация е много тежка. Убедени сме, че е напълно безотговорно да предлагаме нови санкции в ситуация, когато севернокорейците са изправени пред предизвикателство, което трябва да ни даде възможност да разгледаме оказване на помощ на страната", каза той.


Руският дипломат продължи „дори преди да избухне пандемията, Северна Корея е изпитвала сериозен недостиг на лекарства, икономиката й се е свила, докато банковите и финансовите ограничения всъщност са отрязали севернокорейците от възможността да купуват потребителски стоки".


„При сегашните обстоятелства уместността на предложението на Русия и Китай за разширяване на хуманитарните изключения от санкциите само нараства", добави Небензя.

Станете почитател на Класа