Борел: В такава война като в Украйна Европа ще издържи не повече от две седмици

Борел: В такава война като в Украйна Европа ще издържи не повече от две седмици
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.05.2022
  • Share:

Жозеп Борел, който заема поста върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, констатира плачевното състояние на ситуацията окол оръжията и боеприпасите в европейските армии.

 

Борел: В такава война като в Украйна Европа ще издържи не повече от две седмици


«Ако тази война не стана сигнал за пробуждане, тогава какво трябва да е сигналът? Трябва да направим извода си от тази война. Вижте, европейските армии няма да могат да издържат война като тази в Украйна повече от две седмици, просто ще им свършат боеприпасите», каза Жозеп Борел, глава на дипломацията на ЕС.

 

По-рано Борел вече изрази опасенията си относно големите количества оръжейни доставки за Украйна, които доведоха до изчерпване на въоръжените сили на много държави от ЕС.

 

Главният европейски дипломат настоява страните членки на Европейския съюз да създадат единна европейска армия. Въпреки това, като се има предвид плачевното състояние на боеспособните хеликоптери и бойните бронирани машини в Бундесвера, няма нужда да се говори за какъвто и да било срок за създаване на боеспособна армейска част.

 

Идеята за създаване на армия на обединена Европа не е нова — френският президент Еманюел Макрон по-рано говори за това, но САЩ ясно дадоха да се разбере на французите, че подобни идеи няма да доведат до нищо добро.

 

Тук се появява прословутото НО: създаването на армейска групировка в Европа, сравнима по размер и оборудване с въоръжените сили на Украйна, няма да даде очаквания резултат за марионетъчните европейски правителства — руската армия напредва в голяма територия с многократно по-малки сили от тези на Киев, дори в контекста на непрекъснатите доставки на оръжия и боеприпаси за украинските войски от страните от колективния Запад.

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа