Шефът на ООН Гутериш обяви заплаха от нова Студена война

Шефът на ООН Гутериш обяви заплаха от нова Студена война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Светът е изправен пред заплахата от нова Студена война "с ядрен оттенък" и нарастване на краен национализъм, каза във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в реч пред завършилите университета Сетън Хол в Ню Джърси. Церемонията беше излъчена на сайта на университета.


„От Близкия изток до заплахата от нова Студена война със сериозен ядрен оттенък, до тероризма и сектантските битки в страните, вкоренени в древни оплаквания, до експлозия на краен национализъм, който игнорира централната истина, че международните решения винаги са в национален интерес. Всяко предизвикателство е още един знак, че нашият свят е дълбоко счупен", каза той.


Сред другите заплахи за света Гутериш посочи изменението на климата, нарастващото социално неравенство и разпространението на глада и болестите. Той предупреди абитуриентите, че светът, в който влизат, е пълен с опасности. „Сблъскваме се с конфликти и разделение в мащаб, невиждан от десетилетия – от Йемен до Сирия, от Етиопия до Сахел и отвъд", каза той. Гутериш обърна специално внимание на конфликта в Украйна, който, по думите му, „причинява огромни човешки страдания, разрушения и смърт".

Станете почитател на Класа