Емануел Макрон: Да избегнем разцепването на света и васализирането на Европа

Емануел Макрон: Да избегнем разцепването на света и васализирането на Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Бел. ред. – Текстът по-долу е от съвместно интервю на френския президент Емануел Макрон за в. „Ouest-France“ и италиански журналисти веднага след като е преизбран. Идеите на Макрон за Европа и мир в Украйна се различават от радикалните антируски настроения в Източна Европа и сред неоконсерватори-либерали, които развиват идеи не за мирни преговори, а за война до победа над Путин.

Рискът от ескалация на войната е висок

– Дали рискът от ескалация на войната днес е толкова силен, колкото в края на февруари?

 

– Рискът е много висок. Вертикалното и хоризонталното разрастване са двата основни риска. Вертикалната ескалация е промяната в характера на войната и използването на неконвенционални оръжия, химическо оръжие или балистични ядрени оръжия. А хоризонталната ескалация е съвместна воюване на съюзнически държави или други сили. Мисля, че нашата отговорност е да направим всичко, за да избегнем този пожар. Докато спре войната.

 

Ето защо, наред с нашата политика на натиск и санкции, трябва да продължим да разговаряме с нашите партньори, в Персийския залив, в Индия, в Китай, за да избегнем разпадането на света. Счупване на света, такова, че срещу Русия ще има само една страна, която ще бъде САЩ и Европа, а други ще се отдръпнат. Отговорността на Европа – в това отношение мисля, че нашите страни, Италия, Германия, имат тази роля на посреднически сили – е да продължи да говори с другите, за да избегне разцепването на света. Защото това би било васализиране на Европа, пълно разпадане на нашата Европа, в дългосрочен план. И мисля, че това също би било риск от ескалация.

 

– Казвате, че на Украйна трябва да се помогне, също и военно. Трябва ли Европа да доставя тежки оръжия, особено танкове, като германските танкове „Леопард“?

 

– Всеки поема своите отговорности съобразно политическите си баланси, а аз не се намесвам в политическия живот на другия. Ние сме много координирани. Завчера говорих с канцлера Шолц по този въпрос. Все още доставяме значително оборудване от противотанкови преносими ракети „Милан“ до оръдия „Цезар“ и няколко вида оръжия. Мисля, че трябва да продължим по този път. Винаги с червена линия, която е да не влизаме във война.

 

– Необходими ли са танкове?

 

– Някои държави са направили този избор. Това е дебат в сърцето на германския политически живот, това е избор, който принадлежи суверенно на Германия и ние го уважаваме. Имаме една и съща стратегия с канцлера, което ще рече: трябва да помогнем на украинците колкото е възможно повече, но трябва да внимаваме никога да не сме воюващи.

 

– Единство за санкциите? За следващите санкции Марио Драги подготвя общественото мнение, като казва, че може да се наложи да избираме между климатик през лятото или наистина да помогнем на украинците. Германия изглежда по-предпазлива. Смятате ли, че съществува риск от разделение между европейците?

 

– Не. Винаги сме успели да изградим единство. Нормално е да има предпазни мерки, различна чувствителност. Мисля, че всички сме наясно, че сме изправени пред важен избор. Казвам това още повече с чувство на отговорност, тъй като Франция зависи много по-малко от руския газ и въглеводороди. Ние сме взаимосвързан пазар. Аз се интересувам от Европа. Ще стоим заедно. И затова уважавам политическото и социалното развитие, което има в различните страни. Но от първия ден действахме като европейци. Със същото осъзнаване на нещата и същата воля за действие. В крайна сметка заедно ще намерим правилното решение.

 

 

 

За диалог с Путин

– Марио Драги каза преди няколко дни, че ви подкрепя, но също така се поддаде на преобладаващото мнение, че в крайна сметка разговорът с Путин може да е безполезен. Какво мислите?

 

– Ще трябва да продължим да разговаряме с Владимир Путин. И двамата не сме разговаряли с Владимир Путин от сцените на Буча. Всички бяхме поразени. Просто разговарях всеки път, когато президентът Зеленски ме помоли. Не трябва да забравяме, че украинският президент иска този контакт. Тук нашата роля е полезна. И ще е необходимо да се подготви мир. Един ден ще има прекратяване на огъня. И ще има посредник с правомощия и ние ще бъдем.

 

Също така, мисля че трябва да бъдем много внимателни. Казвам това много сериозно и, смея да твърдя, с форма на морална отговорност, но ако решим да не говорим повече с него, тогава оставяме отговорността да разговаря с президента Путин на турския президент, на индийският премиер, на китайския президент. Всъщност така ние решаваме, че неевропейците ще изградят мир в Европа на следващия ден. Така че, дори и да е много трудно, дори понякога да е неефективно, трябва да издържим. Да, трудно е, когато прекарвате часове и сте изправени пред отричане на фактите, когато прекарвате часове в разговор с президента Зеленски, и разговаряйки с хора, които преминават през ужаса, когато го виждате, всички сме разстроени. И имаш някой пред себе си, който го отрича, който му се смее, който казва, че е инсцениран… Трябва да можеш да продължиш напред.

Оставам убеден, че исторически това е нашата роля. За мен е много важно. Европа е заложена на карта и европейците трябва да са около масата, за да изградят мир в Европа.

 

– Как си обяснявате тази война?

 

– Президентът Путин е лидер на Русия. Историята ще разкаже какво се е случило през последните години, така че един човек, роден в Санкт Петербург, със съдбата като е неговата, който е живял дълго време в Германия, който прекарва първите десет години от националния си политически живот, за да възроди Русия, включена в семейството на нациите и икономическата общност, може методично да унищожи това, което той е направил.


Връщаме се към имперските мечти от началото на 20-ти или дори 19-ти век. Не е мой коментар, реалността е там. Така че трябва да изградим нещо с него. Той е умен човек. Това не го оспорвам. Той е умен човек. И искам да вярвам, че все още има нещо в него, което го кара да иска да остави на историята, на своя народ, нещо различно от хаос и позор. Тази тема не искам да я изпускам. И знам също, че от нас, европейците, зависи да изградим мир на нашата земя. Така че европейците трябва да бъдат около масата в деня на прекратяването на огъня, за да се гарантира колективна сигурност и да се изгради мир в региона.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа