Думата прие законопроект в отговор на дискриминацията на руските медии

Думата прие законопроект в отговор на дискриминацията на руските медии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Долната камара на парламента на Държавната дума прие на първо четене законопроект за отговор на страните, дискриминиращи или забраняващи руските медии.


Законопроектът ще делегира правомощия на главния прокурор и неговите заместници да забраняват медиите на държава, която е наложила ограничения или забранила руските медии на нейна територия. Те също така ще получат правото да отнемат регистрацията и лицензите на чуждестранни медии за разпространение на незаконна информация, като „показващи неуважение към обществеността, правителството и Конституцията на Русия и дискредитиращи нейните въоръжени сили".


Законодателите също обсъждат добавянето на разпоредба към Закона за информацията, която да позволи на властите да ограничат достъпа до информационни ресурси, та тези, които многократно разпространяват „забранена или незаконна информация".


Законопроектът предлага и изменения в Закона за средствата за масова информация, ограничаване на изискванията за новинарски ресурси и разширяване на правомощията на главния прокурор.

Станете почитател на Класа