Северна Корея изстреля предполагаема МКБР и две други ракети

Северна Корея изстреля предполагаема МКБР и две други ракети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Северна Корея е изстреляла в морето край източното си крайбрежие три ракети, включително една, за която се смята, че има възможности за дълъг обсег, съобщи южнокорейската армия, часове след като Джо Байдън приключи първото си пътуване в Азия като президент на САЩ.


Обединеният началник на щабовете на Южна Корея заяви в изявление, че ракетите са били изстреляни от района Сунан на столицата Пхенян и са прелетели към водите край източното крайбрежие на Севера между 6 и 7 часа сутринта в сряда. Те казаха, че едната - смятана за междуконтинентална балистична ракета - е прелетяла 360 км на максимална височина от 540.


Японски служители казаха, че изглежда, че ракетите са паднали извън изключителната икономическа зона на страната, добавяйки, че досега е имало и няма съобщения за щети на кораби или самолети.


Новият президент на Южна Корея Юн Сук Йол осъди тестовете като „сериозна провокация, която нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението на Корейския полуостров и в Североизточна Азия и заплашва международния мир". Юн, който положи клетва по-рано този месец, обеща да бъде твърд с Пхенян след пет години на неуспешна дипломация.


Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че ракетните тестове подчертават „дестабилизиращото въздействие на незаконната оръжейна програма на Северна Корея, въпреки че не представляват непосредствена заплаха за територията на САЩ и нейните съюзници. В изявление на командването се казва, че ангажиментът на САЩ към отбраната на Южна Корея и Япония "остава железен".


Премиерът на Япония Фумио Кишида каза, че последните действия на Северна Корея, включително изстрелванията на балистични ракети, „застрашават мира, стабилността и безопасността на Япония и международната общност и са неприемливи", според агенция Киодо.

Станете почитател на Класа