Рязкото намаляване на метана ще помогне за избягване на най-тежката климатична криза

Рязкото намаляване на метана ще помогне за избягване на най-тежката климатична криза
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Рязкото намаляване на метана сега е от решаващо значение, тъй като фокусирането само върху въглеродния диоксид няма да е достатъчно, за да поддържа в допустими граници повишаването на температурите, предупреждават учени.


CO2 е парниковият газ, който е най-отговорен за затоплянето на планетата, като по-голямата част от него идва от изгарянето на изкопаеми горива. В резултат - това е основният фокус на международните усилия за предотвратяване на срива на климата. Други парникови газове обаче също имат значителен ефект на затопляне и ако ги пренебрегнем, няма да успеем да поддържаме температурите в глобално приетите граници, според ново изследване.


Намаляването на метана и други „краткотрайни замърсители на климата" (SLCPs), като сажди, би намалило глобалния ефект на затопляне в краткосрочен план, като по този начин ще даде на света „боен шанс" да предотврати климатичната катастрофа, казаха учените. Ефектът на затопляне от метана е до 80 пъти по-голям от този на C02, въпреки че бързо се разгражда в атмосферата.


Проф. Дърууд Заелке, президент на базирания във Вашингтон Институт за управление и устойчиво развитие (IGSD) и съавтор на статията, каза, че намаляването на метана предлага бърз начин за намаляване на глобалното затопляне, докато светът преследва дългосрочно намаляване на CO2. „Не можем да решим бързо развиващия се климатичен проблем с бавно движещи се решения. Подобно на Маверик [героят на Том Круз в Top Gun], по-добре да започнем да изпитваме нужда от скорост", каза той.


Заелке призова европейските правителства да постановят, че всеки газ, който внасят, за да заместят доставките от Русия, трябва да идва от източници с ниски нива на изтичане на метан. „Това е най-бързият и обещаващ начин за защита на планетата, докато декарбонизираме", каза той.


Запушването на течовете на метан от нефтени и газови операции, включително от шистови кладенци, и спирането на вредни практики като обезвъздушаване или изгаряне на газ е не само технически осъществимо, но може да бъде и много печелившо при днешните цени на газа.


Емисиите на метан се увеличават през последните години в резултат на течове и изпускане от проучване на нефт и газ и кладенци за шистов газ и от интензивното отглеждане на добитък за храна. По-рано тази година Международната агенция по енергетика заяви, че много страни драстично подценяват своите емисии на метан и че глобалният проблем е много по-лош, отколкото се смяташе преди.


Резките съкращения на метана и други SLCP могат да доведат до по-ниски температури с 0,26 C до 2050 г., което е почти четири пъти по-голямо от ползата от намаляването само, на CO2 което според учените ще доведе до намаляване на температурата с 0,07 C до 2050 г.

Станете почитател на Класа