Броят на бежанците и разселените хора надхвърли границата от 100 милиона

Броят на бежанците и разселените хора надхвърли границата от 100 милиона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Броят на бежанците и вътрешно разселените хора, принудени да напуснат домовете си поради въоръжени конфликти, насилие и съдебни преследвания, за първи път надхвърли 100 милиона, съобщи Агенцията на ООН за бежанците вчера.


„Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие, нарушения на правата на човека и преследване, вече е прехвърлил зашеметяващата граница от 100 милиона за първи път в историята. Сто милиона са категорична цифра - отрезвяваща и тревожна в еднаква степен. Това е рекорд, който никога не е трябвало да бъде поставен", подчерта Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.


„Хуманитарната помощ е палиативно средство, а не лек. За да се обърне тази тенденция, единственият отговор са мирът и стабилността", отбеляза той.


„Броят на насилствено разселените хора по света нарасна до 90 милиона до края на 2021 г., тласкан от нови вълни на насилие или продължителен конфликт в страни като Етиопия, Буркина Фасо, Мианмар, Нигерия, Афганистан и Демократична република Конго. Освен това тази година войната в Украйна е разселила 8 милиона в страната и са регистрирани над 6 милиона бежански движения от Украйна", уточнява Агенцията за бежанците на ООН.

Станете почитател на Класа