67 случая на маймунска шарка, открити в девет страни от ЕС

67 случая на маймунска шарка, открити в девет страни от ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Девет държави-членки на Европейския съюз (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Испания и Швеция) регистрираха общо 67 случая на маймунска шарка от 15 до 23 май, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в прессъобщение.


„Предаването от човек на човек става чрез близък контакт с инфекциозен материал от кожни лезии на заразен човек, чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице и чрез вомити", казаха от Центъра. Преобладаването в сегашното огнище на диагностицираните случаи на човешка маймунска шарка сред мъже, които правят секс с мъже, и естеството на представящите се лезии в някои случаи предполагат, че предаването е настъпило по време на полов акт, каза ECDC.


„Съществува потенциален риск от предаване от човек на животно в Европа, поради което е необходимо тясно междусекторно сътрудничество между човешките и ветеринарните органи за обществено здравеопазване, работещи от гледна точка на „Единно здраве", за да управляват откритите домашни любимци и да предотвратяват предаването на болестта в дивата природа. ECDC ще продължи да наблюдава развитието и да актуализира своята оценка на риска, когато се появят нови данни и информация", заключиха от Центъра.


„Епидемията от маймунска шарка, която в момента се наблюдава в Европа, ще бъде елиминирана скоро и няма да може да се превърне в епидемия,. Маймунската шарка причинява много по-леко протичане на болестта от естествения вирус на едра шарка. Вярваме, че нещата ще бъдат подредени и огнището ще бъде потиснато скоро" казват експертите.

Станете почитател на Класа