Русия забрани влизането в Русия на 963 американски и 26 канадски граждани

Русия забрани влизането в Русия на 963 американски и 26 канадски граждани
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.05.2022
  • Share:

Руското външно министерство публикува национален списък за санкциониране на 963 американски граждани, на които е забранено да идват в Русия като ответна мярка. „В контекста на ответни мерки срещу антируските санкции, които непрекъснато се налагат от Съединените щати, и в отговор на постъпили запитвания относно лицата в нашия национален списък за спиране, руското външно министерство публикува списък на американски граждани, на които е забранено за постоянно влизането в Руската федерация", се казва в изявлението, публикувано на сайта на министерството в събота.


Към документа е приложен линк към списъка с имената на 963 лица. Сред тях са президентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар Антони Блинкен, директорът на ФБР Кристофър Рей и други американски служители, чиито забрани за влизане бяха обявени от руското външно министерство по-рано.


„Подчертаваме, че на враждебните действия на Вашингтон, които бумеранг се връщат срещу САЩ", казаха от външното министерство. Руското външно министерство подчерта, че „руските контрасанкции имат за цел да принудят управляващия американски режим, който се опитва да наложи на останалия свят неоколониален базиран на правила световен ред, да промени поведението си, като признае новите геополитически реалности".


„Русия не търси конфронтация и остава отворена за честен диалог на взаимно уважение, като разграничава американския народ, който неизменно се радва на нашето уважение, от властите на САЩ, които подклаждат русофобията, и тези, които им служат. Именно тези хора са поставени в руския черен списък", завършва изявлението.


Същевременно Москва е готова да забрани разрешенията за влизане на 26 граждани на Канада в отговор на по-рано обявените мерки на страната, съобщи руското външно министерство в събота. Министерството съобщи, че сред вписаните в черния списък жители на Канада са съпругата на канадския премиер и високопоставени военни командири.


„В отговор на обявения от канадските власти нов кръг от антируски санкции, който включва не само представители на държавната администрация, но и служители на военни и бизнес кръгове, както и техни близки роднини, Русия завинаги затваря входа си за аналогичните категории канадски представители", заявиха от министерството.

Станете почитател на Класа