Избори в Австралия: консервативното правителство губи след близо десетилетие

Избори в Австралия: консервативното правителство губи след близо десетилетие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.05.2022
  • Share:

Коалиционното правителство на дясното крило на Австралия загуби власт след близо десетилетие на управление, като изборите в събота показаха рязка промяна към прогресивните партии, което ще доведе до правителство на лейбъристите под ръководството на Антъни Олбанез – въпреки че той може да се нуждае от подкрепата на независимите, фокусирани върху климата, или на Зелените.


Лидерът на либералната партия Скот Морисън призна поражението малко преди 23:00 часа източноевропейско време в събота и обяви, че ще се оттегли като лидер на своята партия. „Видяхме в нашата собствена политика голямо смущение, когато хората гласуваха днес, като големите партии имат едни от най-ниските първични гласове, които някога сме виждали. Знам за сътресенията, които се случват в нашата нация. И мисля, че е важно нашата нация да се излекува и да продължи напред", каза Морисън пред поддръжници в изборната нощ в Сидни.


Докато либерално-националната коалиция загуби места от лейбъристите, независимите и зелените, лейбъристката опозиция не успя да стигне до властта сама, като спечели само 31,8% от първичните гласове, когато преброяването спря през нощта в полунощ в събота. Не беше очевидно, че може да спечели мнозинство от местата, за да може да претендира за победа – което щеше да е първата от 2007 г.


Олбанезе, лидерът на лейбъристите, ще бъде новият министър-председател, но предстои да видим дали той ще има нужда от подкрепата на независими или на депутати от второстепенни партии. Той каза, че правителството му ще бъде „толкова смело, трудолюбиво и грижовно колкото австралийския народ. Искам да намеря тази обща основа, където заедно можем да засадим мечтите си. Да се обединим около нашата споделена любов към тази страна, нашата споделена вяра в бъдещето на Австралия, нашите споделени ценности за справедливост и възможности, упорита работа и доброта към нуждаещите се", каза Олбанезе.


Най-голямата изненада за вечерта беше нарастването на подкрепата за Зелените. До събота вечерта партията – което се бореше да спечели повече от едното място, което за първи път взе преди повече от десетилетие – беше на път да спечели още три, всички в прогресивните райони на Бризбейн. Също така изглеждаше вероятно да увеличи силата си в горната камара, Сената, който също може да има рядко прогресивно мнозинство, съставено от Лейбъристите, Зелените и бившия капитан на австралийския ръгби съюз и екологичен активист Дейвид Покок, който беше на път да спечели един от двете места в Сената в Австралийската столична територия.


Външната политика и ролята на Австралия в Тихия океан също участваха силно в кампанията, след като Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност с Китай в края на април. Лейбъристите се възползваха от това развитие и се опитаха да го свържат с гнева на тихоокеанските държави срещу репутацията на Австралия като изостанала в действията по отношение на климата, които се развиха по времето на Морисън като лидер.


Очаква се Олбанезе бързо да положи клетва като министър-председател, преди да замине за Токио във вторник, където ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, индийския премиер Нарендра Моди и японския премиер Фумио Кишида.

Станете почитател на Класа