Общото между Илон Мъск и Джеф Безос е нездравословен навик в Twitter

Общото между Илон Мъск и Джеф Безос е нездравословен навик в Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.05.2022
  • Share:

Защо милиардерите туитват? Дали защото вече не им се налага да си изкарват прехраната? Или защото им е скучно? Или защото прекарват много време в най-малката стая в имението? Илон Мъск, например, в момента най-богатият плодов сладкиш в света, каза „Поне 50% от туитовете ми са направени на порцелановия трон, това ми дава утеха".


И така, защо Мъск туитва толкова много? Едно от обясненията е, че той просто не може да се спре. В крайна сметка той разкри, че има Аспергер. „Вижте, знам, че понякога казвам или публикувам странни неща, но просто така работи мозъкът ми", каза той в Saturday Night Livе. Това може също да е частично обяснение и на неговия бизнес успех, тъй като неговото владеене на SpaceX и Tesla предполага не само висока интелигентност, но и способност да се фокусира интензивно върху изключително сложни проблеми, без да се разсейва от други съображения.


Има обаче по-тъмни тълкувания – споделени, изглежда от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ – че някои от неговите туитове не са сякаш неволни, а са насочени към манипулиране на фондовите пазари. Доказателство А: туитът му на 4 април, че е придобил 9,2% дял в Twitter, накара акциите му да скочат нагоре – от $39,31 на $49,97 – което означава, че стойността на неговото участие е нараснала от $2,9 милиарда на $3,5 милиарда, което му дава условна печалба от 600 милиона долара за един ден. Хубава работа, ако можеш да я получиш, нали?


Доказателство Б: на 26 април той се съгласява да купи компанията, чиито акции се търгуваха на цена от $49,68 този ден, за $54,20 за акция, което кара Уолстрийт да заключи, че той плаща твърде много. След това на 13 май той обявява, че „прекъсва" офертата си в очакване на разследване на оценката на Twitter и цената на акциите пада, потвърждавайки мнението на Уолстрийт за нейното надценяване, но също така което предполага, че Мъск се опитва да намери начин да се измъкне от това, което сега започва да изглежда като глупава сделка. И ако това се окаже невъзможно по правни причини, чакайте за поток от туитове, представящи го като жертва.


Къде се крие истината във всичко това е неузнаваемо, поне за един скромен колумнист, но нещото, което трябва да се задържи, е, че всичко това е движено от туитовете на Мъск. Има метод някъде в лудостта, с други думи.


Ами тогава друг безумно богат човек – също обсебен от изследването на космоса – Джеф Безос, основателят на Amazon? Той купи почитаемия вестник Washington Post през август 2013 г. за на практика малка сума – 250 милиона долара. Това имаше полезния страничен ефект да вбеси Доналд Тръмп. По-важното е, че той осигури бъдещето на вестника. И доколкото можем да кажем, Безос изглежда не ръководи редакционния дневен ред на Post.


Безос също изглежда има проблем с туитването. Миналата седмица, например, Джо Байдън публикува туит, в който се казваше „Искате ли да намалите инфлацията? Нека се уверим, че най-богатите корпорации плащат справедливия си дял." Безос се появяи, казвайки, че „новосъздаденият съвет за дезинформация [управление] трябва да прегледа този туит. Повишаването на корпоративните данъци е добре да се обсъжда. Укротяването на инфлацията също. Комбинирането им е просто погрешно насочване. Всъщност администрацията се опита усилено да инжектира още повече стимули в една вече прегряваща, инфлационна икономика. Инфлацията е регресивен данък, който вреди най-много на най-малко заможните. Погрешното насочване не помага на страната."


Така че защо Безос си губи времето в Twitter? Мога да се сетя само за две причини: една лоша и една добра. Лошата е, че му е скучно да не управлява повече Amazon и трябва да даде някои добродетелни сигнали, само за да покаже на Мъск, че и други милиардери са налични. Въпреки че, както казва Джак Шафър от Politico: „Фулминациите в Twitter може да дадат на Безос прилив на задоволяване на егото, но защо трябва човек, който притежава цяла мандра, да отпива от кашон мляко с индивидуален размер?"


По-благотворителната интерпретация е, че за разлика от повечето собственици на вестници, той не използва Post като свой личен мегафон и използва Twitter, за да угажда на вътрешното си дете. Като Мъск, но без порцелан, с други думи. Така че поне всяка война между двамата няма да бъде игра на тронове.

Станете почитател на Класа