Кървавите спонсори на Украйна: От САЩ до България

Кървавите спонсори на Украйна: От САЩ до България
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2022
  • Share:

При подготовката и подкрепата на войната между Украйна и Русия бяха отбелязани както нашите противници: САЩ, Германия, Латвия, Полша, Словакия, така и страните, заели неутрални позиции: Израел, Турция, Казахстан, Азербайджан.

 

Анализ на спецоперацията в Украйна показва, че военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна са повишили нивото си на бойна подготовка спрямо 2014 г., когато силите за самоотбрана можеха да достигнат до Киев. Сега украинските войски са в състояние ефективно да се противопоставят на руската армия. Това стана възможно с активната подкрепа на доста широк кръг от държави.

 

 

 

За отправна точка може да се счита 2014 г., когато започна активната фаза на снабдяване и обучение на украинските войски.

 

Съединените щати, Германия, Полша, Латвия, Словакия, Израел и Турция участваха пряко в обучението на украински военни. Нещо повече, фактите сочат, че участието им е започнало много преди февруари тази година.

 

САЩ

Вашингтон положи най-големи усилия в подготовката на украинската армия. Генерал от армията на САЩ Джоузеф Хилбърт обяви обучението на около 24 000 украински войници от 2015 г. насам.

 

Според говорителя на Вашингтон Джон Кърби, обучението е проведено в Америка, Германия и на територията на самата Украйна от войските на 53-та пехотна бригада на Националната гвардия на Флорида.

 

Основният фокус на обучението е бил работата с радар, артилерия и бронирани машини от западен стил, като танковете Abrams. Според косвена информация, последните са започнали да се подготвят за използване на територията на Украйна, боядисани в камуфлаж, използван за умерения климатичен пояс.

 

В Украйна инструктори от Националната гвардия на Флорида започнаха работа в края на октомври 2021 г. като част от американската програма JMTG-U "Съвместна многонационална тренировъчна група - Украйна", състояща се от представители на САЩ, Канада, Литва, Дания и Швеция .

 

Програмата за обучение включва изучаване на бойна тактика, индивидуална подготовка, работа на щаба и тактическа медицина. От 2015 г. насам са обучени около 6000 украински военнослужещи.

 

 

Според наличната информация от 2015 г. повече от 700 украински инструктори и около 8000 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна са били обучени от американските сили като част от тренировъчните мисии ORBITAL, JMTG-U, UNIFIER (само през 2018 г. 300 бяха обучени инструктори и 3500 военнослужещи).

 

Списъкът на прехвърлените в Украйна оръжия също е обширен: 121 БЛА Phoenix Ghost, пет хеликоптера Ми-17, три патрулни лодки, четири проследяващи радара, 800 зенитни системи Stinger, 2600 Javelin-а, 1000 леки противотанкови оръдия и 6000 AT- 4 противотанкови системи, 70 HMMWV, около 100 тактически безпилотни летателни апарати, гранатомети, 5000 автоматични пушки, 1000 пистолета, 400 картечници, повече от 40 милиона патрона малокалибрено оръжие, гранати и минохвъргачки, 25000 комплекта бронижилетки, а също и 25,000 шлема.

 

На второ място по мащаб се намира Полша

Думите на британския премиер Борис Джонсън, полския политолог Конрад Ренкас и полския външен министър Гжегож Шетин ни позволяват да говорим за подготовката на украинските сили на нейна територия. От 2015 г., според изявлението на представителя на полското правителство Малгожата Кидава-Блонская, полските военни бази получават инструктори на украинската армия за специализирано обучение.

 

Полските интереси в Украйна отдавна са озвучени, поради което Полша отдавна участва във военни действия на територията на Украйна срещу руската армия, предоставяйки не само доброволци, но и военен персонал.

 

Освен това техният брой ще нараства, тъй като в Украйна се доставят все повече и повече оръжия от НАТО, а обучението за боравене с които отнема време. Много по-лесно е да изпратите готови "специалисти", отколкото да преквалифицирате украинските.

 

В допълнение към редовните военнослужещи, за обучение, развиване на умения за диверсия, саботаж и диверсия, тоест саботаж, вероятно на наша територия, се използват специалисти от полската ЧВК European Security Academy.

Освен това Полша активно се ангажира с популяризирането на стандартите на НАТО: още през 2015 г. беше сформирана литовско-полско-украинската военна бригада (LITPOLUKRBRIG), състояща се от международен щаб, три батальона и специализирани части.

 

Въпросът с доставките на военно оборудване също не е пощаден: 28 самолета МиГ-29, 232 танка Т-72-М1, няколко десетки БМП-1, както и 122-мм самоходни гаубици 2S1 Гвоздика и 122-mm РСЗО БМ-21 "Град", преносими системи за противовъздушна отбрана Piorun и малки разузнавателни безпилотни летателни апарати FlyEye, произведени от полската компания WB Electronics.

 

Полша е и основният логистик, осигуряващ трансфера на оръжия, военна техника, оборудване през полските летища Жешов и Люблин. След това се претоварва във влакове или камиони.

 

На трето място е Турция

Производството и използването на турски "Байрактари" в Украйна е широко известно, по-малко от това, че операторите на първите набези са били турци, че е имало голям брой бойци "боз гурт" (не по-малко от 2000 бойци "сиви вълци" - протурска, крайнодясна бойна организация), воюващи на територията на Незалежная.

 

Информацията за това е взета не само от източници от ДНР и ЛНР, но и от „западни“, включително мониторинговата мрежа на Nordic Monitor, която говори за обучението на украинските военни от турците, започващо през 2016 г.

 

Турците обучаваха оператори на БЛА и специални части. Обучението се проведе в Турция. По-късно турските военни започнаха да обучават войници от въоръжените сили на Украйна в Украйна. Обучението се провежда както в украинския тил, така и на фронтовата линия, и на територията на Турция.

 

Резултатите от работата на турските военни са видими в смяната на тактиката на въоръжените сили на Украйна. Подобна тактика използваха азербайджанските военни (забележете: те също бяха обучени от турците, които не само обучаваха, но и водеха боевете в Карабах).

 

В същата касичка информация от хакерската група Берегини, откъдето от писмо на началника на украинската военна част A0987 генерал-майор Григорий Галаган излезе, следва, че турците са обучавали украински военни за действия в градски условия. Тоест Мариупол и други населени места, прикритието с "човешки щит" - развитието не е украинско.

 

 

 

Това не е краят на участието на Турция, въпреки че точно онзи ден в мрежата се появи информация, че Турция е класифицирала данни за военни доставки.

 

Стана известно обаче, че Украйна може да получи от Турция 12 РСЗО M270 MLRS и ОТРК MGM-140 ATACMS американско производство. Обхватът на тяхното използване дава възможност за нанасяне на удари по територията на Русия, включително по Кримския мост.

 

На четвърто място е Британия

Именно британски инструктори на територията на мъгливия Албион, Полша и самата Украйна обучаваха и все още обучават десетки украински войници как да използват бронетранспортьори и зенитни ракети.

Те също така обучаваха "морските пехотинци" по програмата за мисия за обучение ORBITAL в следните области: курс за обучение на младши сержанти, курс за разузнаване, борба със снайперист и водене на война през нощта.

В допълнение към обучението, Лондон даде на Киев най-малко 120 бронирани машини, включително 80 бойни бронетранспортьора Mastiff, Husky и Wolfhound.

 

Пето място заема Германия

Според Bloomberg Германия обучава въоръжените сили на Украйна за работа с артилерия и БЛА в немския Графенвьор.

Въпреки несъгласието на Бундесвера, Германия се готви да прехвърли артилерийски радарни станции Cobra, за да гарантира ефективното използване на самоходните гаубици Panzerhaubitze 2000, както и на самите гаубици.

Между другото, радарът Cobra принадлежи към противобатерийните оръжия и е в състояние да открие координатите на до 40 огневи позиции в рамките на две минути.

 

Шесто място - Израел

Като се има предвид какво може да каже Тел Авив за пристрастието, анализът използва самите израелски източници, както и източници на техните опоненти, включително Хамас.

 

Например уебсайтът на Хамас „Палестинският информационен център“ с позоваване на израелския вестник „Йедиот Ахронот“ съобщава, че пенсионирани израелски офицери и ветерани от специалното подразделение Sayeret Matkal участват активно в обучението на украински бойци в Западна Украйна, по-специално в използването на израелските оръжия.

 

Като се има предвид, че мнозина наричат израелските разузнавателни агенции най-добрите в света, си струва да се има предвид, че ако това не бъде спряно, то поне е мълчаливо одобрено.

 

Главният равин на Киев и Украйна Моше Реувен Асман също декларира „израелската следа“ в интервю за лвовската информационна агенция Zaxid.net. Последният каза, че около 200 израелски наемници са на страната на въоръжените сили на Украйна.

 

Темата е продължена от един от съучастниците в руския геноцид, израелският гражданин Цви Ариели, сега инструктор на бригадата на Националната гвардия на Украйна, който обяви участието си в "Евромайдана" и по-нататък на снайперисти, инструктори, както и около 300 войници от специалните части на Израелските отбранителни сили, по покана на същия "главен равин на Киев".

 

Споменатият израелски гражданин беше ангажиран с формирането на еврейския отряд за самоотбрана в Киев, след което създаде подобна структура в Мариупол.

 

Jerusalem Post споменава планираната доставка на оръжия, включително Израел одобри доставката на противокорабни системи Blue Spear и ATGM Spike NLOS за Украйна. Списъкът може да бъде допълнен от системата за противовъздушна отбрана Barak-8, дронове камикадзе Harop, противотанкови системи Spike NLOS и тактически ракетни системи Lora.

 

Следващата група държави са по-малко ангажирани с поддържането на военната машина на Украйна в сравнение с държавите „по-горе“ в списъка, като се фокусират върху ремонта на оръжия и военна техника, както и логистиката. Но би било погрешно да се омаловажава тяхната роля.

 

Начело в списъка е Словакия, която планира да започне обучение на украински военни на своя територия едва тази година.

 

Освен това говорителят на Министерството на отбраната Мартин Ковал-Какашников обяви постигнато споразумение за ремонт и модернизация на военна техника на въоръжените сили на Украйна в отбранителните предприятия на Словакия. По-конкретно става дума за модернизация на бронираните машини БРДМ-2 на държавното акционерно дружество "Конструкта-Отбрана".

 

В допълнение към фактите за обучение и ремонт, има разузнавателни данни, че Словакия, по примера на Полша, се е превърнала в транспортен център за Украйна. По-специално тежка военна техника започна да преминава през ГКПП Чоп на границата на Словакия, Унгария и Украйна.

 

Българският парламент реши да ремонтира украинската военна техника във военните си предприятия, както и да продължи доставките на лекарства, облекло и храни.

 

От април 2022 г. Министерството на отбраната на Латвия обучава украинските военни за работа с дронове. Въоръжените сили на Украйна се снабдяват с безпилотни летателни апарати, които служат като разузнавателно оборудване както на ротни, така и на бригадни части.

 

Румъния осигурява морски транзит от пристанище Констанца до Одеса, което се превърна в логистичен център за сухопътните войски и пункт за приемане и разпространение на западни оръжия, влизащи в страната от Констанца.

 

Третата група държави са държавите, които доставят на Украйна така необходимото гориво за военна техника. Включва Казахстан и Азербайджан.

 

Дизелът от Казахстан се доставя чрез акционерното дружество "Национална компания КазМунайГаз", което е отговорно и е собственост на правителството на Казахстан. Нефтът идва по море в Румъния. Там се преработва в заводите на компанията Rompetrol, която изобщо не е румънска, а казахстанска. Дизеловото гориво е доставено в Украйна по железопътен транспорт.

 

Освен Казахстан в доставките на горива участва и Азербайджан. Използва се вече споменатата схема за транзит през „трети” страни. Доставките се извършват през Турция, след това по море до Украйна.

 

В резултат на това държавите, които подкрепят огъня на войната, могат да бъдат разделени според следните критерии:

 

а) обучение на военнослужещи, доставка на въоръжение и военна техника: САЩ, Полша, Турция, Великобритания, Германия, Израел;

 

б) ремонт, модернизация на въоръжение и военна техника, логистика: Словакия, България, Латвия;

 

в) доставка на гориво: Казахстан, Азербайджан.

 

Имайте предвид, че от тях Турция и Израел заслужават най-голямо внимание. И двете държави декларират своя неутралитет, като същевременно – къде пряко, а къде непряко – подкрепят военните действия.

 

В подобни ситуации преди международния скандал самите те са възмутени от доставката на военна техника. Като пример са изявленията на израелски дипломати за отмяната на оръжейното ембарго срещу Иран или за продажбата на изтребители F-35 на Катар.

 

Не забравяйте, че мнозина живеят на принципа „нищо лично, само бизнес“. Търговията с оръжие е изключително доходоносна и избягването на възможна голяма печалба, особено когато инфлацията счупи всички рекорди (както в Турция), е доста трудно.

 

Разбира се, има и икономически и геополитически интереси и амбиции. Може би примерът не е съвсем точен, но мисля, че смисълът ще бъде ясен: не можеш да останеш добър, като продаваш дрога на децата на съседите си.

 

В тази връзка трябва да преразгледаме отношенията си с много страни, които подкрепят Украйна по един или друг начин. Китай едва ли ще ни помогне активно в това отношение, напредвайки в икономически и политически посоки.

 

Помощта на Иран може да бъде изключително осезаема, особено ако спомогне за неутрализиране на военната помощ за Украйна от Турция и Израел. Намирайки се в подобна изолация, той отлично разбира какво е и може да предприеме такава стъпка, до военна подкрепа.

 

От своя страна можем да повишим военно-промишления комплекс и отбранителния потенциал на Иран, да осигурим напредъка му в ядрената и други индустрии.

 

Дали Китай или други страни ще участват в това, времето ще покаже. Същият Китай трябва да разбере, че ако бъдем елиминирани като съперник, те ще бъдат следващите по ред. Само че сега няма да има съюзници, които да им помогнат.

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа