Портрет на Мерилин Монро на Анди Уорхол бе продаден за рекордните 195 милиона долара

Портрет на Мерилин Монро на Анди Уорхол бе продаден за рекордните 195 милиона долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.05.2022
  • Share:

Прочутият портрет на Мерилин Монро от 1964 г. на Анди Уорхол беше продаден на търг за 195 милиона долара, поставяйки нов рекорд за творба на американски художник.


Shot Sage Blue Marilyn е един от поредицата портрети, които Уорхол направи на актрисата след смъртта й през 1962 г. и оттогава се превърна в едно от най-известните произведения на поп арта. Картината е изградена върху рекламна снимка на Монро от филма Ниагара от 1953 г., с ярки цветове върху очите, косата и устните й.


Заглавието й се отнася до инцидент, при който жена стреля по редица от четири портрета на Мерилин в студиото на Уорхол с пистолет, въпреки че Shot Sage Blue Мерилин не е била ударена от куршум.


Държана в колекцията на швейцарските търговци на изкуство Томас и Дорис Аман, тя беше продадена от Christie's на търг в Ню Йорк в понеделник. Предварителните оценки бяха достигнали до 200 милиона долара.


Картината беше продадена на цена от 170 милиона долара. Добавените такси дадоха крайна цена от 195 милиона долара. Продажбата счупи предишния рекорд за американско произведение на изкуството на търг от 110,5 милиона долара, поставен през 2017 г. за картина от 1982 г. на Жан-Мишел Баския.


„Shot Sage Blue Marilyn е абсолютният връх на американския поп", каза Алекс Ротър, председател по изкуството на 20-ти и 21-ви век в Christie's, в изявление, обявяващо търга. „Картината надхвърля жанра на портрета, смесвайки изкуството и културата на 20-ти век".


Монро беше една от най-известните звезди на Холивуд преди смъртта си от свръхдоза в дома си в Лос Анджелис на 4 август 1962 г.

Станете почитател на Класа