Сърбите избодоха очите на Путин, вече не им е брат

Сърбите избодоха очите на Путин, вече не им е брат
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Графитът с лика на руския президент Владимир Путин в сръбската столица Белград беше коригиран от неизвестни лица, които заляха очите му с червена боя, символизираща кръвта на убитите и ранени украинци. 

 

Освен това думата „брат“ беше коригирана на „рат“, която в сръбския значи война. Може да се направи и аналогия с английската дума за плъх - rat.

 

На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която продължава и до днес. Част от сръбското население подкрепя руската агресия срещу Украйна и организира по-рано през този месец пропутински митинг в столицата. Друга част от сръбското население е твърдо против войната и това може да се види на графита с Путин. След началото на войната имаше антивоенни митинги в Сърбия, на които руски граждани дори изгориха паспортите си в знак на протест срещу руската агресия.

 

Сърбите избодоха очите на Путин, вече не им е брат

 

Мнението на комшиите се обърна заради доста глупаво изказване на руския диктатор по изключително чувствителна за Белград тема. Путин обясни защо се налагала войната в Украйна за "освобождението" на Донецк и Луганск и обявяването на двете области за автономни републики като даде пример Прищина. Така той общо-взето призна независимо Косово.

 

В отговор, сръбският президент Александър Вучич разкри, че готви антируски санкции. И за пръв път от началото на войната нарече войната "международен, а не локален конфликт".

Станете почитател на Класа