Енергийни фирми от ЕС планират да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите

Енергийни фирми от ЕС планират да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Енергийните компании в Германия и Унгария потвърдиха, че възнамеряват да изпълнят искането на Владимир Путин купувачите на руски газ да плащат в рубли. Но ЕС заяви, че съществува риск компаниите да нарушат санкциите, забраняващи транзакции с руската централна банка. Залогът е голям.


Съгласно указ 172, който Путин издаде през март, купувачите трябва да участват в нова платежна система, която изисква откриване на две сметки в Газпромбанк. Парите ще бъдат внесени в една сметка в евро и долари, преди да бъдат конвертирани от банката в рубли и изплатени на Газпром от втората сметка. Само в този момент купувачът ще се счита за изпълнил законовото си задължение да плати газа.


Унгария заяви, че е доволна от плана и според съобщенията три от най-големите газови компании в Европа – германската Uniper, италианската Eni и австрийската OMV – също проучват начини да се съобразят с указа на Путин.
До тази седмица не беше ясно дали Путин ще изпълни заплахата си да отреже купувачите, които откажат искането му. Но в сряда "Газпром" преустанови доставките на газ за българската "Булгаргаз" и за полската PGNiG, след като те отказаха да плащат в рубли. Европейските лидери, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заявиха, че няма да изпълнят заповедта на Путин.


Предварителният анализ на ЕС, публикуван по-рано този месец, установи, че това би било нарушение на санкциите, наложени на Кремъл, защото процесът на конвертиране на валута включва руската централна банка, която е под санкции.


„Тъй като процесът на конвертиране може да отнеме неопределен период от време, през което време чуждестранната валута е изцяло в ръцете на руските власти, включително централната банка, може дори да се счита за заем, предоставен от компании от ЕС", каза комисията. ЕС потвърди, че всяка компания, която се съгласи да открие сметка в рубли в Русия и да плаща по този начин за газ, би била в нарушение на санкциите.


Според допълнителни насоки, издадени от ЕС миналата седмица, указът на Кремъл не спира вносителите на газ да искат от Газпром да се съгласи, че покупката е законно завършена, след като първото плащане, в евро или долари, бъде депозирано в Газпромбан. Всяко конвертиране в рубли ще се извърши след това, което означава, че купувачът технически няма да е нарушил санкциите. Друга възможност, според насоките, е купувачите да направят публична декларация, че считат покупката за завършена, след като бъде извършено плащането им в долари или евро. Единствената пречка за това, според ръководството, е необходимостта от „потвърждение от руска страна", че всичко това е в съответствие с указ 172.


С други думи, Газпром – или всъщност Кремъл – трябва да бъде на борда. Газпром и Газпромбанк не са обект на санкции на ЕС, така че на купувачите е разрешено да договарят подобни лабиринтни предложения, без да нарушават санкциите. Путиновото „оръжие" на износа на руски газ е част от стратегия, предназначена да подкрепи икономиката, която беше обявена малко след началото на войната. Експерт каза, че действията тази седмица срещу Полша и България няма да имат голямо икономическо въздействие върху Русия. „Европейските вносители ще продължат да плащат на Газпромбанк в евро, които след това ще се конвертират в рубли. Няма голяма разлика. Политически Путин се опитва да покаже, че Русия се противопоставя на санкциите и е в състояние да приложи малко натиск".


Има две възможни обяснения за това. Първото е, че плащанията в евро или долари биха добавили към валутните резерви на Русия, които са замразени от началото на войната. Плащането в рубли за руския газ подкрепя икономиката в момент, когато тя е изправена пред дълбока рецесия.


Втората причина е, че Русия постепенно се отдалечава от сетълмент в долари и евро, откакто анексира Крим през 2014 г. Русия се стреми да увеличи плащанията в рубли и юани за своята енергия, а войната в Украйна ускори тази тенденция.

Станете почитател на Класа