Интервю на Зеленски за първите часове на инвазията

Интервю на Зеленски за първите часове на инвазията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски описа как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в ранните часове на инвазията.


Зеленски беше широко възхваляван за реакцията си на инвазията през 65-те дни, откакто първите руски войски влязоха в Украйна. Говорил е пред Конгреса на САЩ, Световната банка и на наградите Грами.


Но времето му като лидер на страна, атакувана от далеч по-мощен съсед, можеше да приключи в рамките на часове след началото на инвазията, според интервюта в списание Time.


Говорейки пред репортера Саймън Шустър, който прекара две седмици в президентския комплекс в Киев, Зеленски описал как руските войски са се доближили до откриването на него и семейството му, докато се опитват да превземат правителствения квартал на столицата в първия ден от конфликта.
Докато много от спомените му за тези първите няколко часа са останали фрагментирани, Зеленски казва, че зазоряването на 24 февруари се откроява.


След като бомбардировката започнала, той и съпругата му Олена Зеленска отишли да кажат на дъщеря си, на 17 години, и на сина си, на 9, да се подготвят да бягат от дома си. „Ние ги събудихме. Беше шумно, имаше експлозии", каза Зеленски пред Time.


Украинските военни казали на Зеленски, че руски ударни екипи са скочили с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му. „Преди тази вечер сме виждали такива неща само по филмите", каза пред списанието Андрий Ермак, неговият началник на кабинета.


„Престрелки избухнаха около правителствения квартал, когато настъпи нощта в първия ден от войната. Пазачите в комплекса загасиха осветлението и донесоха бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници" пише Шустър.


Един от малкото служители, които знаели как да използват оръжията, бил Алексей Арестович, ветеран от военното разузнаване на Украйна. „Това беше абсолютна лудница. Автомат за всеки", каза Арестович пред Time.


Според Шустър руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски е все още вътре.


Следващата нощ, след като отказал предложения за по-сигурно настаняване – включително евакуация от американски и британски сили, която би му позволила да създаде правителство в изгнание – Зеленски излязъл навън в двора, за да запише вече известното видео съобщение на телефона си. В този момент Зеленски каза, че наистина е осъзнал ролята си във войната. „Разбираш, че те гледат. Ти си символ. Трябва да действаш така, както трябва да действа държавният глава." каза той пред списанието.

Станете почитател на Класа