Русия: „Цивилните могат да напуснат "Азовстал, това не е въпрос на преговори“

Русия: „Цивилните могат да напуснат "Азовстал, това не е въпрос на преговори“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Кремъл не вижда предмет за преговори в ситуацията около завода "Азовстал" в Мариупол, руският президент Владимир Путин вече каза, че цивилните могат да напуснат завода свободно, докато бойците трябва да сложат оръжие, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той направи този коментар в отговор на забележката на украинския президент Владимир Зеленски, че Киев е готов за незабавни преговори за евакуация на хора от Азовстал. Зеленски заяви готовността на Киев за преговори за евакуация на хора от Азовстал в четвъртък след разговорите с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.


"Президентът Путин даде да се разбере съвсем ясно: цивилните могат да излизат и да отидат където си поискат. Бойците трябва да сложат оръжие и да излязат. Животът им ще бъде запазен. На всички ранени и болни ще бъде предоставена медицинска помощ. За какво да преговаряме в този случай?" каза Песков.


Във вторник Гутериш проведе преговори с Путин в Москва. По време на откритата част на срещата руският президент заявява, че всички цивилни, ако такива наистина присъстват в Азовстал, са свободни да излязат от завода и украинските военнослужещи трябва да ги пуснат. Президентът отбеляза, че руските хуманитарни коридори от Мариупол са активни и около 130 000-140 000 души вече са ги използвали и са свободни да отидат, където пожелаят - или в Русия, или в Украйна. Според Путин, ако цивилни наистина присъстват в Азовстал, тогава държането им като жив щит е военно престъпление на украинските националистически батальони.


Путин също така заяви, че онези украински военнослужещи, които вече са сложили оръжието си, са държани в подходящи условия и получават медицинска помощ, ако е необходимо. Той заяви, че Русия е готова да предостави на ООН и Международния Червен кръст достъп до тези военнопленници.

Станете почитател на Класа