Рогозин: Решението за МКС зависи от ситуацията в Русия

Рогозин: Решението за МКС зависи от ситуацията в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Русия ще вземе решение за бъдещето на Международната космическа станция (МКС) въз основа на развитието по отношение на страната, каза ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос Дмитрий Рогозин в интервю.


„Не бива да се бързаме сега, заявявайки нашата позиция и ще продължим работата си в рамките на срока, определен от правителството, който е до 2024 г. Решението относно бъдещето на МКС ще зависи до голяма степен от развиващата се ситуация както в Русия, така и около нея", каза Рогозин.


Той каза още, че ако Русия реши да се оттегли от проекта за МКС, тя ще уведоми чуждестранните си партньори за това решение една година предварително.


Рогозин повтори, че пакет от предложения за сътрудничество на Русия с чуждестранни партньори по проекта МКС след 2024 г. е изпратен до руския президент Владимир Путин и правителството на страната. „Предложеното от нас решение, което беше изпратено до властите на страната, беше разгледано в Надзорния съвет на държавната корпорация Роскосмос", каза той.


Руският вицепремиер Юрий Борисов обяви през април 2021 г., че състоянието на Международната космическа станция (МКС) оставя много да се желае и Русия може да се съсредоточи върху създаването на собствен орбитален пост. Руската космическа ракетна корпорация Energia получи задачата да направи първия основен модул за нова руска орбитална станция през 2025 г. Новият модул ще бъде базиран на изследователски и силовия блок, който преди това беше предназначен за изстрелване към Международната космическа станция през 2024 г. .


Научно-техническият съвет на Роскосмос препоръча работата по създаването на техническия проект на новата орбитална станция на Русия да бъде включена във федералната космическа програма за 2025 г. В края на февруари тази година шефът на Роскосмос каза, че ще бъде трудно да се реализира едновременно проекта за МКС и проекта за изграждане на нов национален орбитален пост поради финансови ограничения. Той каза също, че е необходимо да се предвиди някакъв „период на припокриване", когато МКС и РОСС ще работят едновременно за известно време.

Станете почитател на Класа