Кафене против отлагане и безделие в Токио

Кафене против отлагане и безделие в Токио
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Писателите в Токио, търсещи противоотрова срещу отлагането и непродуктивните работни практики, вече могат да се обединят с други засегнати, в решимостта си да се изправят срещу тиранията на наближаващия краен срок.


Те могат да бъдат намерени в Manuscript Writing Cafe, което отвори врати през април в градския квартал Koenji като убежище за писатели, редактори, коректори, видео продуценти и артисти – всеки, който се бори с разсейването в дома или офиса.


Посвещаването на конкретна цел за писане е условие за допускане, както и разбирането, че не може да се говори за напускане в пристъп на досада, преди задачата да бъде изпълнена.


Кафенето таксува 130 японски йени ($1,01) за първите 30 минути и по 300 на час след това. Въпреки че няколко души са оставали след официалното време за затваряне, всички те в крайна сметка са приключили работата си, каза собственикът Такуя Кавай.


Уютното 10-местно кафене предлага неограничен брой чай и кафе на самообслужване, високоскоростен wifi, портове за докинг и високи столове, които положително ви обезкуражават да се прегърбвате или да климате.


Клиентите трябва да напишат името си, целите и времето, в което планират да ги завършат. Те също могат да помолят Кавай да ги проверява за напредъка им. Тези, които искат „лека" опция, просто ще бъдат попитани как са се справили, когато платят в края на сесията; другите, нуждаещи се от по-голяма доза дисциплина, могат да очакват от време на време той да застава зад тях, въпреки че той настоява, че не прави преценки за стойността на съдържанието на екрана на лаптопа им.


„Вместо да ги наблюдавам, аз съм тук, за да ги подкрепя. В резултат - това, което смятаха, че ще отнеме един ден, всъщност беше завършено за три часа, а задачи, които обикновено отнемат три часа, биваха изпълнени за един." каза той.


Кавай, който отвори кафенето този месец, вярва, че местоположението му на ъгъла на оживена улица е идеално подходящо за отприщване на порои от творчество. „След като отворихме, пусках джаз, за да заглуша звука почукването по клавиатурите, но всъщност шумът от трафика и хората навън е на точното ниво за това. Не искате абсолютната тишина на библиотека или дом... тук хората могат да черпят от енергията на квартала."


След първоначалните съмнения дали концепцията ще работи в град, пълен с тематични кафенета, той беше изненадан от отговора на публиката. „Хората са доволни, когато ми казват, че са спазили крайния си срок или броя думи за деня. И това ме направи щастлив."

Станете почитател на Класа