Москва: Спецоперацията ни цели край на геноцида над руснаци в Донбас

Москва: Спецоперацията ни цели край на геноцида над руснаци в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.03.2022
  • Share:

 

Вашингтон трябва да бъде държан отговорен за разрушените градове и десетки хиляди човешки животи, загубени в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов

 

 

"Военната спецоперация на Руската федерация има за цел да сложи край на геноцида на цивилното население в Донбас, Русия, за разлика от САЩ, прави всичко, за да спре военните престъпления в Украйна".

Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, коментирайки обвиненията на заместник-държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд за предполагаемо участие на руското ръководство в смъртта на хиляди украинци и руски военни.

 

"Такава цинична реторика от говорител на Държавния департамент е неприемлива. Вашингтон трябва да бъде държан отговорен за разрушените градове и десетки хиляди човешки животи, загубени в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Безбройните зверства, белязали пътя на САЩ... Военните интервенции на НАТО са неизчерпаеми“, заявява Антонов, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че в четвъртък "светът си спомни за жертвите в Югославия". „В резултат на бомбардировките на САЩ, които продължиха 78 дни, бяха убити над 2000 невинни хора, включително деца, жени и възрастни хора. Америка унищожи многобройни цивилни инфраструктурни съоръжения. В резултат на това доведе страната до хуманитарна катастрофа “, подчерта ръководителят на дипломатическата мисия.

Антонов каза, че „руската спецоперация е предназначена да сложи край на дългогодишния геноцид на цивилните в Донбас и да разоръжи неонацистите в Украйна“.

„Време е да разберем, че нашата страна, за разлика от американците, прави всичко, за да спре военните престъпления“, заключи посланикът.

 

В петък министър-съветник на руското посолство в Съединените щати Александър Ким на специално заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави (OAS) за Украйна заяви, че Русия е започнала специална операция „за защита на цивилното население на Донбас и спиране на осемгодишната война и геноцид, отприщен от режима в Киев, който „западните страни се опитаха да не забележат.

 

„Веднага казахме, че няма да нанасяме удари по цивилни цели. Осъзнавайки това, украинските националисти и радикали, осъзнавайки, че рано или късно ще трябва да отговарят за зверствата си, започнаха да използват цивилните като „човешки щит“, за да ги поставят в жилищни райони тежки оръжия, за да се предотврати излизането на населението от градовете по хуманитарни коридори. Това е, което провокира хуманитарната криза в Украйна", подчерта дипломатът.

Той добави, че „дошло е времето да се сложи край на военните престъпления на режима в Киев, които той извършва срещу собствения си народ“. "Ние подчертаваме: ние не започваме война - ние я прекратяваме", каза Ким, като посочи, че "режимът в Киев практикува нацистки методи срещу рускоезичното население на Украйна". Русия, продължи той, „прави всичко възможно, за да постигне договорени решения за бързо възстановяване на мира в Донбас и връщане на всички народи на Украйна към нормален живот“.

Дипломатът каза, че руската страна счита за „неоправдани дискусии на платформата на ОАГ по въпроси, които не са свързани с наболелите проблеми на страните от Западното полукълбо“. „В света има достатъчно многостранни организации, които са по-подходящи за дискусии по кризата на европейската сигурност“, обясни Ким. „Русия, между другото, като член на много евразийски асоциации, се опитва да предотврати обсъждането на въпроси, свързани с други части на света. Сигурни сме, че другите участници в срещата, че нелогичността на свикването ѝ е очевидна. Призоваваме ви да не губите времето и енергията, необходими за решаване на реални, а не фиктивни проблеми на Западното полукълбо."

 

 

Станете почитател на Класа