Сателитни данни показват - целият леден шелф Конгер се е срутил в Антарктида

Сателитни данни показват - целият леден шелф Конгер се е срутил в Антарктида
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.03.2022
  • Share:

Леден шелф с размерите на Рим напълно се срути в Източна Антарктида в рамките на дни на рекордно високи температури, според сателитни данни. Леденият шелф Конгер, с приблизителна площ от 1200 кв. км, се срути около 15 март, съобщиха учени.


Източна Антарктида отбеляза необичайно високи температури миналата седмица, като станция Concordia отчете рекордната температура от -11,8C на 18 март, с повече от 40C по-топло от сезонните норми. Рекордните температури са резултат от атмосферна река, която улавя топлината над континента.


Ледените шелфове са разширения на ледени покривки, които плават в океана, играейки важна роля за ограничаване на вътрешния лед. Без тях вътрешният лед се влива по-бързо в океана, което води до повишаване на морското равнище.


Д-р Катрин Колело Уокър, планетарен учен от НАСА и Океанографската институция Woods Hole, каза, че въпреки че ледниковият шелф Конгер е бил сравнително малък, „това е едно от най-значимите срутвания в Антарктида от началото на 2000-те, когато се разпадна леденият шелф Larsen B. Най-вероятно това няма да има големи ефекти, но е знак за това, което може да предстои", каза тя.


Питър Неф, глациолог и асистент-професор в Университета на Минесота, каза, че да видиш дори малък леден шелф в Източна Антарктида е изненада. „Все още се отнасяме към Източна Антарктида като към масивно, високо, сухо, студено и неподвижно кубче лед. Този срив, особено ако е свързан с екстремната топлина, донесена от атмосферното речно събитие в средата на март, ще доведе до допълнителни изследвания на тези процеси в региона. Ледените шелфове губят маса като част от естественото си поведение – но мащабното срутване на леден шелф е много необичайно събитие. Това изглежда е по-скоро колапс, отколкото нормално поведение".


„Ще видим повече ледени рафтове да се разпадат в бъдеще със затоплянето на климата. Ще видим как масивни ледени рафтове – много по-големи от този – се разпадат. И те ще задържат много лед - достатъчно, за да повишат сериозно глобалното морско ниво", казват експертите.

Станете почитател на Класа