Global Times: «Ръцете на НАТО са изцапани с кръв»

Global Times: «Ръцете на НАТО са изцапани с кръв»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.03.2022
  • Share:

НАТО е виновно за украинската криза, пише Global Times. Това е остаряла организация, която трябваше да бъде разпусната преди много години. Тя е марионетка на САЩ, представляваща сериозна заплаха за международната сигурност, твърди редакцията на китайския вестник и припомня събитията в Югославия.

 

Global Times: "Ръцете на НАТО са изцапани с кръв"

 

 

Кризата в Украйна беше причинена главно от агресивното разширяване на НАТО на изток. Виновен за това е Северноатлантическият алианс. Но вместо да мисли за действията си, НАТО оказва натиск върху други страни, принуждавайки ги да се присъединят към Запада срещу Русия.

 

«Китай трябва да се присъедини към останалия свят и решително да осъди специалната операция на Русия в Украйна», каза във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

«Това е грубо нарушение на международното право и затова ние призоваваме Китай недвусмислено да я осъди и, разбира се, да не подкрепя Русия. Ние следим внимателно за всякакви признаци на подкрепа на Русия от страна на Китай», добави Столтенберг.

 

НАТО е марионетка на САЩ, военният блок от Студената война, манипулиран от Вашингтон. Тази остаряла военна организация многократно предприемаше безмилостни агресии и причиняваше бедствия, от които местното население страшно страдаше. Един такъв пример е кампанията за въздушните бомбардировки срещу Югославия през 1999 г. по време на войната в Косово.

 

Ръцете на НАТО са изцапани с кръв, а самият блок е сериозна заплаха за международната и регионалната сигурност.

 

Северноатлантическият алианс има ли право да критикува други държави?

 

Тази организация трябваше да бъде разпусната преди много години.

 

Шен И, професор в катедрата по международни и обществени въпроси към университета Фудан, заяви пред Global Times:

 

„НАТО е най-сериозната военна машина, която нарушава международното право и застрашава суверенитета и териториалната цялост на други страни след края на Студената война.

 

От кога НАТО е станало защитник на международното право?

 

Ако то наистина е защитник на международното право, нека първо се извини за бомбардировките на Югославия. Нека първо изплатят обезщетение за атентата през 1999 г. срещу китайското посолство в Югославия, при който загинаха трима журналисти и бяха ранени над 20 души. Столтенберг няма правомощията и правото, както и моралните основания да прави подобни изявления.»

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа