Бижутерийната индустрия е обвита в мълчание за руските диаманти

Бижутерийната индустрия е обвита в мълчание за руските диаманти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.03.2022
  • Share:

Руските мини произвеждат 30% от световните диаманти, а много от най-големите бижутери в света остават мълчаливи дали ще продължат да купуват руските скъпоценни камъни, докато войната с Украйна се проточва. Вътрешни хора казват, че настоящите санкции не правят нищо, за да спрат потока от руски скъпоценни камъни на запад, тъй като по-голямата част се изнасят в груб вид и се прекласифицират в Индия.


Въпросът дали да продължат да купуват и продават тези диаманти е затруднение за бижутерите, диамантените компании и браншовите органи, създадени да ги регулират, тъй като много от тях зависят за доставка от контролирания от държавата диамантен сектор на Русия. Междувременно запознати от индустрията казват, че санкциите на САЩ ще направят малко или нищо, за да спрат потока на запад от диаманти от Алроса, огромния подкрепян от държавата монопол на руския диамантен добив.


„Това са обективно конфликтни диаманти: те финансират въоръжен конфликт срещу мирен съсед от държавен участник",. Руските диаманти не отговарят на най-тясната индустриална дефиниция за „конфликтни диаманти", която се отнася до тези, използвани за финансиране на бунтовнически групи, но те ясно отговарят на духа на термина", казва Кристина Вилегас, директор в Pact, неправителствена организация за развитие.


Почти всички руски диаманти идват от Алроса, която твърди, че представлява 99% от всички необработени диаманти, произведени в Руската федерация. Една трета от акциите на Алроса е пряко собственост на руската държава, а друга трета– на руската република Якутия и нейните администрации, където се намират много от мините.


Корпоративното ръководство на Алроса също е тясно свързано с Кремъл, а Сергей Иванов, нейният главен изпълнителен директор, беше специално обект на санкции на САЩ. Бащата на Иванов е Сергей Борисович Иванов, според съобщения - един от най-близките съюзници на Путин и бивш министър на отбраната на Русия, генерал-полковник от КГБ и началник на щаба на Путин. Алроса носи значителен доход за своите акционери. Компанията отчете продажби от 4,16 милиарда долара през 2021 г., което води до нетна печалба от 943 милиона долара.


Независимо от Алроса, руската държава разполага с огромен запас от диаманти – Гохран – който исторически е използвала за регулиране на пазара на диаманти, изкупувайки излишъка и продавайки при недостиг. „От 90-те години на миналия век те купуват диаманти, за да управляват ценообразуването", казва д-р Ханс Меркет, изследовател на конфликтни диаманти в белгийския институт IPIS. Гохран провежда периодични търгове на скъпоценни камъни от държавните запаси, като през първата половина на миналата година имаше шест търга. Diamond.net съобщи, че приходите от една продажба възлизат на 139,2 милиона долара. „Държавна тайна е колко диаманти има в този запас. Ако започнат да продават тези диаманти, това може да бъде важен източник на приходи." казва Меркет.


Въпреки че Съединените щати въвеждат санкции срещу руските диаманти, запознати с индустрията казват, че сегашната им формулировка не прави нищо, за да спре потока от руски скъпоценни камъни. Това е така, защото по-голямата част от руските камъни се изнасят необработени. Оттам повечето ще отидат за рязане и полиране в Индия, която обработва около 90% от необработените диаманти в света. Според митническите правила на САЩ това се счита за „значителна трансформация" – така че полираните диаманти могат да се внасят като индийски продукт, а не като руски. Засега няма индикации, че купувайки руски диаманти през Индия, американските компании биха нарушили санкциите.


„Санкциите – освен ако не се задълбочат – няма да засегнат нормалния бизнес Потокът от диаманти от Русия към Индия към Америка ще продължи без прекъсване. Санкциите по същество са много неефективни. Те не правят нищо. Това няма да спре руските диаманти", каза пред Guardian Мартин Рапапорт, високопоставена фигура в диамантената индустрия и основател на RapNet, най-голямата мрежа за онлайн търговия с диаманти в света.


Всяко решение за прекратяване на търговията с Алроса вероятно ще бъде на отделни компании, браншови организации или далеч от широката общественост. Но Алроса се превърна в ключов източник за много от най-големите световни бижутери – много от които остават мълчаливи относно това дали ще продължат да купуват руски диаманти. В седмиците непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна, Алроса изтри своя дългосрочен списък „нашите клиенти" – обикновено на видно място и публично показван – от уебсайта си.


Процесът Кимбърли (KP), първоначално създаден, за да се опита да държи диамантите, свързани с конфликти, извън веригата за доставки, не е издавал публични предупреждения относно руските доставки. Коалицията на гражданското общество на процеса Кимбърли призова „КП да установи дали и какви мерки са необходими, за да се гарантира, че диамантите, произведени в Русия или от Алроса, не допринасят за финансирането на този конфликт". Към момента KP все още не е издала официални решения в отговор.


Вилегас казва, че мълчанието на ключови индустриални органи по въпроса с диамантите на Alrosa е забележително – и може да помрачи възприятието на потребителите за диамантите за години напред. „Най-големите играчи, които имат отговорни роли в индустрията, не етикетират какво е отговорност. Настъпи смъртоносна тишина."

Станете почитател на Класа