Китай изглежда вече е решил да изпрати икономическа помощ на Русия

Китай изглежда вече е решил да изпрати икономическа помощ на Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.03.2022
  • Share:

Срещата на Джейк Съливан в Рим с китайския му колега остави американските служители песимистично настроени относно отклоняването на Пекин от подкрепата на Москва. Китай изглежда вече е решил да предостави на Русия икономическа и финансова подкрепа по време на войната с Украйна и обмисля изпращането на военни доставки като въоръжени дронове, опасяват се американските служители.


Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изложи позицията на САЩ срещу инвазията на Русия на интензивна седемчасова среща в Рим с китайския си колега Янг Джиечи, като посочи, че Москва е симулирала интерес от дипломация, докато се е подготвяла за инвазия, както и че руската армия явно показва признаци на слабост.


Американската делегация в Рим не е очаквала китайските дипломати да преговарят, разглеждайки ги като доставчици на съобщения до Пекин.


„Това беше интензивна седемчасова сесия, отразяваща сериозността на момента, както и нашия ангажимент да поддържаме отворени линии за комуникация", каза висш служител на администрацията. „Тази среща не беше за договаряне на конкретни въпроси или резултати, а за откровен, директен обмен на мнения".


Запитан дали е била успешна, служителят отговори: „Предполагам, че зависи от това как определяте успеха, но ние вярваме, че е важно да поддържаме отворени линии за комуникация между Съединените щати и Китай, особено в области, в които не сме съгласни".


Американците обаче си тръгнаха от срещата в Рим песимистично настроени дали китайското правителство ще промени мнението си за подкрепа на Москва.


„Ключът тук е първо да накараме Китай да преизчисли и преоцени позицията си. Не виждаме признаци на тази преоценка. Те вече са решили, че ще предоставят икономическа и финансова подкрепа и подчертаха това днес. Въпросът наистина е дали ще отидат по-далеч", каза друг американски служител, запознат с дискусиите.


Начело в списъка за пазаруване на руските военни от Китай са въоръжени дронове и различни форми на боеприпаси. Обаче военните трансфери не биха били лесни. „И двете страни разбират, че не споделят общи системи и това ги прави проблематични", каза служителят.


Русия се нуждае най-спешно от икономическа и финансова помощ пред лицето на опустошителните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници след инвазията на 24 февруари. Страната е застрашена от неизпълнение на задълженията си по заеми с две лихви, дължими в сряда, въпреки че ще има 30-дневен гратисен период.

 

Москва не може да получи достъп до почти всичките си 640 милиарда долара в златни и валутни резерви, но все още държи част от тези резерви в юани, така че Пекин ще може да се намеси, за да предостави незабавна помощ.


Във Вашингтон има песимизъм относно възможността Китай да се отдръпне от участието си с Русия, най-вече защото вижда партньорството като движено от върхушката. „Това наистина е проект на Си Дзинпин. Той изцяло, фундаментално стои зад това по-тясно партньорство с Русия", каза американският служител. По-надолу в ранговете има повече скептицизъм, но Си и Путин се обединиха около споделеното си виждане за тежки решения да сложат край на периода на глобално господство на САЩ.


Ако Китай подкрепи Русия в борбата й със Запада, администрацията на Байдън ще измести фокуса си върху убеждаването на съюзниците, особено в Европа, да преосмислят отношенията си с Пекин. Съливан трябваше да бъде в Париж вчера за дискусии с френското правителство.


„Съединените щати вярват, че ключът тук е внимателният процес на диалог и дискусия с Европа за това, което Китай разкрива за своите глобални политики и приоритети. Нашата цел основно е внимателно да ангажираме Китай, като уведомяваме европейците през цялото време, но ако стане ясно, че Китай се движи в друга посока - така да бъде", каза американският служител..

Станете почитател на Класа