Висш американски централен банкер подаде оставка на заради търговски скандал

Висш американски централен банкер подаде оставка на заради търговски скандал
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

Заместник-председателят на Борда на Федералния резерв Ричард Кларида обяви, че ще се оттегли две седмици преди изтичането на мандата му. Неговите наскоро изменени финансови оповестявания за 2020 г. предизвикаха спекулации за потенциална търговия с вътрешна информация.


Номиниран от президента Доналд Тръмп и потвърден през септември 2018 г., Кларида беше главният сътрудник на председателя на Фед, Джером Пауъл. Оставката му ще влезе в сила на 14 януари, съобщи Фед в понеделник.


Оставката на Кларида идва малко след съобщения в медиите, които поставят под въпрос сделките му с акции през февруари 2020 г., точно преди пазарните сътресения поради разпространението на новия коронавирус. Кларида представи ревизирани финансови оповестявания миналия месец, като Фед каза, че първоначалният му доклад е съдържал „непреднамерени грешки".


Според разкритията той е продал акции в три фондове на 24 февруари - само дни преди Пауъл да обяви, че централната банка ще помогне за спасяването на засегнатата от пандемията икономика - само за да изкупи едни от тях обратно три дни по-късно. Първоначално той каза, че това е част от „предварително планирано ребалансиране на портфейла".


Според Wall Street Journal служител по етиката на Фед е казал, че "Кларида спазва приложимите закони и разпоредби, регулиращи конфликтите на интереси".


Мандатът на Кларида трябваше да изтече в края на януари. Президентът Джо Байдън вече номинира Лаел Брейнард за негов заместник и изслушване в Сената е насрочено за четвъртък.


Това е третата голяма оставка във Фед, включваща въпроси за потенциална търговия с вътрешна информация. Миналия септември президентите на две банки на Федералния резерв обявиха предсрочното си пенсиониране. Ерик Розенгрен от Бостънския Фед цитира здравословни проблеми, докато Робърт Каплан от Далас каза, че иска да елиминира разсейващите въпроси относно сделките му с акции.


И двамата се сблъскаха с въпроси относно своите инвестиции, които бяха технически законни според съществуващите правила на Фед, но предизвикаха възмущение от Камарата на представителите и демократите в Сената.

Станете почитател на Класа