Джейк Съливан: „Путин все още не е взел решение да нахлуе в Украйна“

Джейк Съливан: „Путин все още не е взел решение да нахлуе в Украйна“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.12.2021
  • Share:

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза в петък "Руският президент Владимир Путин все още не е взел решение да нахлуе в Украйна и Вашингтон е готов за диалог, в който Москва да представи своите искания за сигурност, а северноамериканската страна да изрази собствените си опасения", съобщава Ройтерс.


„Настоящата оценка на правителството на САЩ е, че Путин все още не е взел решение, така че няма промяна от миналата седмица към тази седмица в това отношение", отбеляза Джейк Съливан по време на събитие в Съвета по външни отношения.


Съветникът обаче заяви, че „анализът, който разузнавателната общност е представила, показва, че руското правителство сериозно обмисля и оперативно планира подобно учение, е добре потвърден".


От началото на ноември няколко западни медии, първо от САЩ, а след това и от други страни, започнаха да съобщават за концентрацията на руски военни сили близо до границата с Украйна. Първоначално тези доклади бяха отречени и дори описани като „дезинформация" от самата Украйна (нечувано през последните години), но след това от Киев започнаха да спекулират и за вероятността от руска инвазия, която ще се увеличава с напредването на зимата и може да се случи до няколко седмици.


Медии като Bild и The Washington Post изготвиха карти на предполагаемата бъдеща руска инвазия в Украйна, показващи местата за концентрация на руските войски по границата и предполагаемите посоки на атака от страна на Русия, като същевременно посочват в кой месец Путин може да нареди извършването на инвазията.


От своя страна няколко експерти посочиха, че тези спекулации може да са свързани със срещата между Путин и Байдън, водейки до нарастване на напрежението около Украйна за бъдещи преговори.


Неведнъж от Москва квалифицират тези слухове като "изкуствени обостряния", обвинявайки Запада в "провокиране на истерия", твърдейки, че думите за предполагаемата заплаха от агресия срещу Украйна се използват като претекст за разполагане на повече единици военна техника на НАТО в близост до руската граница.

Станете почитател на Класа