Пушков: «НАТО е в тревога»

Пушков: «НАТО е в тревога»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

Членът на Съвета на федерацията на Русия Алексей Пушков коментира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за опасността от идеята за създаване на сили за бързо реагиране на Европейския съюз. Това написа той в  Telegram-канала си.

 

 

„НАТО е  в тревога. „Афганистанският синдром“ се разпространи в Европа: недоверието към САЩ и тяхната готовност и способност да защитават своите съюзници доведоха до увеличаване на настроенията в полза на създаването на европейски въоръжени сили, независими от НАТО“, подчерта Пушков.

 

Сенаторът от Съвета на федерацията отбеляза, че само по себе си «настроението за автономия от САЩ във военната сфера» е показателно. В същото време упоритостта, с която европейските лидери говорят за това, е «безпрецедентна», казва Пушков.


Той добави, че Афганистан „ще преследва САЩ дълго време“, но това не е „единственото последствие“.

 

По-рано стана известно, че Пушков счита за сензация изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за края на епохата на преустройство на други държави.

 

Според него признаването от страна на президента на САЩ на поражението в Афганистан означава, че „уроците“ в Ирак и Либия „не са били напразни“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа