Байдън: „Китай има реален проблем с талибаните и ще опита да се споразумее с ислямистите“

Байдън:  „Китай има реален проблем с талибаните и ще опита да се споразумее с ислямистите“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

Американският президент Джо Байдън заяви във вторник: "Китай има реален проблем с талибаните. Така че те ще се опитат да постигнат някакво споразумение с талибаните, сигурен съм", каза президентът пред журналисти, според Ройтерс.


Байдън добави, че „Китай не е единствената страна, която се интересува от събитията в Афганистан, но също така и Пакистан, Русия и Иран".


Ден по-рано президентът посочи, че неговата администрация няма да признае талибанското правителство в близко бъдеще. „Много е далече от това да се случи", отговори той пред журналисти по въпроса.


В същия ден талибаните обявиха, че са установили контрол над долината Панджшир, последната крепост на съпротивата, ръководена от Ахмад Масуд. „С тази победа страната ни беше напълно издигната от блатото на войната", обяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид. От своя страна Ахмад Масуд призова за общо въстание срещу новото „де факто" правителство. „Където и да се намирате, вътре или извън страната, аз ви моля да започнете национално въстание за достойнството, свободата и просперитета на страната ни", заяви лидерът на съпротивата.


Миналия петък китайският външен министър Уан Йи обсъди ситуацията в Афганистан по телефона с иранския си колега Хосеин Амир Абдолахиан, подчертавайки, че като съседи и двете страни трябва да засилят сътрудничеството и координацията, за да играят конструктивна роля за постигане на плавен преход и мирно възстановяване в Афганистан.


Уанг И изрази надеждата, че новото правителство, което талибаните ще сформират, ще бъде „отворено и приобщаващо, ще скъса с терористичните организации и ще се съсредоточи върху развитието на добри отношения с други страни, особено със съседните страни".


В същото време Иранският външен министър приписа "настоящия хаос в Афганистан на безотговорността на САЩ".

Станете почитател на Класа