По отношение на американската арогантност Китай трябва да бъде по-прям

По отношение на американската арогантност Китай трябва да бъде по-прям
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2021
  • Share:

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман започна посещението си в Китай в неделя. Един ден по-късно китайският държавен съветник и външен министър Ван Йи се срещна с нея, докато китайският заместник-външен министър Сие Фън проведе разговори с нея. Говорител на китайското външно министерство заяви, че разговорите са били задълбочени, откровени и полезни за отношенията между двете страни.

 

Изразът на Сие за силно недоволство от САЩ, както се вижда на брифинга на китайското външно министерство, предизвика похвали в интернет. Сие остро критикува „конкурентната, съвместна и състезателна реторика“ на САЩ, в която „истинският акцент е върху състезателния аспект, тъй като аспектът на сътрудничество е просто целесъобразност, а конкурентният аспект е повествователеа капан“.

 

Той каза, че САЩ искат да "правят лоши неща и да постигат добри резултати". „Как е възможно това?“ - попита Сие. След това той продължи, критикувайки арогантния подход на САЩ в отношенията с други страни "от позицията на сила". Сие дори нарича САЩ "изобретател и притежател на патенти и интелектуална собственост" на принудителната дипломация.

 

В миналото Китай беше наблегнал на създаването на добра атмосфера за преговорите между Китай и САЩ. Дори двете страни да са имали много разгорещени дискусии, Китай може да не информира обществеността за такива разговори. Този път Китай бързо оповести публично твърдото изявление на Сие по време на преговорите в Тиендзин.

 

Това затвърди важна корекция на акцентите в подхода на Китай към отношенията със САЩ, започнал с преговорите в Анкоридж: Вече няма да полагаме едностранни усилия за поддържане на атмосферата на общественото мнение в отношенията между Китай и САЩ.

 

Основата за такива промени е, че на китайското общество им е писнало от властните САЩ и не си правим повече илюзия, че Китай и САЩ значително ще подобрят връзките си в обозримо бъдеще. Китайската общественост категорично подкрепя правителството да защити националното достойнство в връзките му със САЩ и твърдо да отблъсне различните провокации от САЩ.

 

Пред лицето на злонамерената политика за ограничаване и конфронтация на Китай, приета от двете неотдавнашни администрации на САЩ, китайският народ е готов да формира единен фронт, заедно да понесе последствията от неотстъпчивостта на САЩ и да спечели за бъдещето на страната чрез борби.

 

С други думи, китайското общество би подкрепило безусловно каквито и да било тежки контраатаки, които китайското правителство ще предприеме в лицето на инициирани от САЩ конфликти във всички посоки към Китай. САЩ трябва да изоставят завинаги идеята за промяна на китайската система и политики чрез санкции, ограничаване и сплашване.

 

Надяваме се съюзниците на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, особено Япония и Австралия, да преценят ситуацията. Те не трябва да действат като съучастници на политиката на САЩ за ограничаване на Китай и да се поставят в челните редици на конфронтацията с Китай, или да залагат собственото си бъдеще.

 

По време на преговорите в Тиендзин Китай предостави на САЩ два списъка на основните опасения, които изискват Вашингтон да промени курса си. Голяма част от съдържанието се отнася до основните права на китайците и институциите. Китай не моли САЩ. По-скоро САЩ, уж отговорна голяма сила, трябва да се поправят.

 

САЩ трябва да приемат основна реалност: Китай се е развил по-бързо от САЩ през последните стотици години и тенденцията китайската икономика да надвишава тази на САЩ в бъдеще е необратима. САЩ трябва да се научат да живеят в мир със силен и независим Китай.

 

Илюзията на САЩ е да ограничат развитието на Китай и да доведат Китай до хаос и колапс, както направиха това със Съветския съюз. Правейки това, САЩ само ще объркат световния ред и ще засилят конфликтите между големите сили. Китайската система ще гарантира, че имаме по-голяма толерантност към хаоса, отколкото САЩ.

 

За китайския народ искаме да кажем, че не трябва да приемаме думите на Сие като изливане на гнева си. Това, което каза Сие, също е предупреждение, че китайско-американските отношения вероятно в дългосрочен план няма да се подобрят. Китай трябва да ускори изграждането на своята всеобхватна сила и да се подготви за най-лошия сценарий на ескалираща конфронтация със САЩ и основните им съюзници.

 

САЩ искат да използват стратегическо ограничаване, за да смажат Китай, а ние трябва да използваме непрекъснатото си развитие и изграждане на сила, за да смажем волята на САЩ. Развитието е най-важният източник на сила за Китай. Трябва да допринесем американския народ да осъзнае колко глупаво е да форсира насилственото превръщане на Китай в стратегически противник.

 

Докато САЩ полагат по-голямата част от усилията си в дипломатическото си оформление на Китай, Китай трябва да положи по-голямата част от усилията си, за да прави своите неща по-добре. По този начин Китай ще продължи да напредва и ще бъде неудържим.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа