Турция призова Русия да се примири с доставките на оръжие за Украйна

Турция призова Русия да се примири с доставките на оръжие за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2021
  • Share:

Фактът, че Турция доставя оръжие на Украйна, не трябва да притеснява Русия и да има отрицателно въздействие върху отношенията между Анкара и Москва.

 

Това мнение изрази в интервю за изданието Lenta.ru Хасан Унал, професор от турския университет в Малтепе (Истанбул). Той призова руската страна да се примири с факта, че Анкара ще продължи да „развива връзки с Киев“.

 

Според турския експерт това по никакъв начин не оказва влияние върху баланса на силите, тъй като поради доставката на „няколко десетки турски дронове“ Украйна няма да надмине Русия по военна мощ.

 

Опасна наглост: Турция призова Русия да се примири с доставките на оръжие за Украйна

 

 

„Западните държави, САЩ и други само ще настройват Украйна срещу Русия. А ние няма за какво да провокираме Украйна, просто се стремим да поддържаме отношенията си на добро ниво. Това е голяма разлика “, смята професорът.

 

Достатъчно провокативно заявление. А елементарната мисъл, че тези безпилотници ще бъдат използвани за обстрели по мирното население на Донбас, не му минава през главата? Разбира се, прекрасно разбират това в Турция. И откровената наглост, която си позволяват с подобни действия просто още веднъж демонстрира недетските амбиции на Турции да възроди империята, без да подбира средства…

 

„Отношенията ни с Киев не представляват заплаха за Русия и Русия не трябва да гледа на това в такава светлина“, заяви Юнал.

 

Да, да. Обяснете още на Русия как да мисли и да се чувства от това, че Турция въоръжава Украйна. И я тупнете по рамота с думите» няма проблем, щом казваме, просто правим каквото си искаме, а вие «сус».

 

Дали? Може да се държи такъв тон на Русия? Не отива ли твърде далеч Ердоган?

 

Наглостта на Турция не спира дотук. Турският професор, който в интервюто си всъщност озвучава позицията на Ердоган, заявява още, че Турция и Русия биха могли да сключат сделка за Крим, в замяна на признаването от страна Москва на Турската република Северна Кипър (TRNC) като независима държава. Още нещо? Турция се опитва да се пазари с Русия? И с какво право пипа изобщо Крим?

 

Турският професор подчертава, че в отговор Турция не трябва да признава Крим като територия на Русия. По негово мнение на Москва ще й стигне и ще бъде доволна от факта, че Турция няма да «пречи на други страни да правят това».

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа