Защо Испания помилва деветимата каталунски сепаратисти?

Защо Испания помилва деветимата каталунски сепаратисти?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.06.2021
  • Share:

Испанското правителство помилва вчера девет хвърлени в затвора подбудители на извършения през 2017 г. незаконен опит за отделяне на Каталуния от страната, смела стъпка, която цели да уреди продължаващата политическа криза в богатата североизточна част на страната.

 

Решението на лявото правителство обаче разгневи мнозина в Испания, дори някои от най-пламенните каталунски сепаратисти, които заявяват, че помилванията не са достатъчни.

 

Защо бяха пратени в затвора?

Сепаратистките настроения се засилиха рязко в Каталуния през последните две десетилетия, подхранвани от глобалната рецесия и все по-поляризирания политически климат. Мнозина каталунци, въпреки че са в относително добро финансово положение и се радват на значителна степен на самоуправление, смятаха, че плащат прекалено високи данъци и са пренебрегвани от централните власти.

 

През октомври 2017 г. каталунското правителство проведе референдум за независимост, въпреки многократните предупреждения от най-висшите съдилища в страната, че гласуването за национален суверенитет от страна на който и да било регион нарушава Конституцията.

 

Повечето поддръжници на оставането в рамките на Испания бойкотираха гласуването, докато 2 милиона от 5,3 милиона потенциални гласоподаватели гласуваха за отделяне, въпреки бруталните репресии на полицията, при които бяха ранени стотици.

 

Каталунският регионален парламент обяви независимост на 27 октомври, но не успя да получи международна подкрепа.

 

Макар че председателят на местното правителство Карлес Пучдемон и някои негови сътрудници избягаха от страната, 12 лидери на опита за отделяне от Испания бяха арестувани. През 2019 г. испанският Върховен съд призна 12-те за виновни в различни престъпления, включително подстрекателство към бунт, както и злоупотреба с обществени средства и неподчинение. Деветима от тях получиха продължителни затворнически присъди, а трима бяха глобени и не отидоха в затвора.

 

 

 

Кой беше помилван?

Бившият председател на местното правителство Ориол Жункерас получи най-тежката присъда от 13 години за подстрекателство към бунт, както и за злоупотреба с обществени средства.

 

Осмина други, включително бивши членове на регионалното каталунско правителство, председателката на каталунския регионален парламент Карме Форкадел, както и Жорди Санчес и Жорди Куишарт, двама лидери на сепаратистки групи, получиха присъди от 9 до 12 години.

 

Очаква се сега те да бъдат освободени, след като прекараха три и половина години зад решетките, макар че вероятно ще им бъде забранено да заемат обществени постове в продължение на години.

 

 

Спорно решение

Социалистическият премиер Педро Санчес беше подложен на тежки критики през последните седмици, докато неговото правителство се готвеше за помилванията, както от испанските консервативни и крайнодесни партии, така и от голяма част от обществеността.

 

Но решението се радва на широка подкрепа в Каталуния, където дори мнозина противници на отцепниците се надяват, че то може да позволи подобряване на влошени отношения. Влиятелни бизнес лидери и католически епископи също изразиха подкрепата си.

 

Сепаратистите запазиха контрола си над властта на два местни избора след провалилия се опит за отделяне от Испания, на фона на втвърдяване на политическите разделителни линии. Близо половината подкрепят партии, които искат отцепване; другата половина гласуват за партии, които искат да останат част от Испания. Испанското правителство се надява, че освобождаването на сепаратистите може да убеди тези каталунци, които се присъединиха едва неотдавна към сепаратисткия лагер, да преразгледат решението си.

 

Освен това Санчес вероятно ще има нужда от гласовете на някои каталунски сепаратисти в националния парламент в Мадрид, за да запази на власт своето правителство на малцинството през идните две години.

 

 

 

За някои това е недостатъчно

Макар че празнува освобождаването на своите съмишленици, сепаратисткото движение далеч не е удовлетворено. Неговите политици искат те не само да бъдат освободени от наказание, а да се издаде пълна амнистия за всички тези, които бяха преследвани за помощта им в организирането на опита за отделяне през 2017 година. Това би изчистило досиетата им и би им позволило да участват в политиката.

 

Освен това те не се отказват от мечтата си да основат нова държава. Но протестът, организиран вчера, когато Санчес посети Барселона, за да обяви, че ще подпише помилванията, беше много вял. Едва неколкостотин души се събраха, за да го освиркат, в сравнение с десетките и дори стотици хиляди протестиращи, излизали на улиците през последните години.

 

Помилванията бяха обявени, след като Жункерас наскоро призна за пръв път, че референдумът през 2017 г. не е бил смятан за легитимен от част от каталунското общество. Това е в рязък контраст с позицията на Карлес Пучдемон, който казва, че референдумът и обявяването на независимост все още са валидни.

 

 

А Пучдемон?

Актът на помилване от страна на Испания не включва Пучдемон и шепата други известни сепаратисти, избягали в Белгия, Шотландия и Швейцария, където се изплъзват от испанските искания за екстрадиране. Правителството настоява, че те трябва да се върнат в родината, за да се изправят пред правосъдието.

 

Пучдемон и двама бивши министри от каталунското регионално правителство спечелиха през 2019 г. места в Европарламента. Депутатският им имунитет беше свален от парламента, което би позволило на Испания да иска отново екстрадирането им. Но европейски съд възстанови временно извънредната им правна защита, докато разглежда молбата им за обжалване. Така че бъдещето на Пучдемон продължава да е несигурно.

 

 

Джоузеф Уилсън , Асошиейтед прес

Станете почитател на Класа