Случаят Джордж Флойд

Случаят Джордж Флойд
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2021
  • Share:

Присъдата срещу бившия полицай Дерек Шовин за убийството на чернокожия Джордж Флойд е малка сензация. Но все още не означава настъпила промяна. Дори може да направи реформирането на полицията

още по-трудна задача.

 

 

 

Баскетболната звезда Леброн Джеймс вчера публикува в своя “Туитър” акаунт само една дума, изписана с главни букви, но тя беше достатъчно красноречива: отговорност. Известният спортист не я е избрал случайно. Защото на един мъж му беше потърсена отговорност за това, което направи миналата година. Дерек Шовин е отговорен за смъртта на Джордж Флойд. Ако Флойд не го беше срещнал на 25 май 2020 година, щеше още да е жив. Толкова е просто. И по тази причина се очаква Дерек Шовин да прекара дълго време в затвора.

 

Един случай, който ще остане в историята

 

Това е един процес, който би трябвало да е съвсем в рамките на нормалното за една правова държава. Но присъдата, произнесена в Минесота, ще влезе в учебниците по история. Защото Дерек Шовин е бял полицай, а Джордж Флойд е чернокож мъж. И защото всичко това се случва в САЩ, където на полицията рядко ѝ се търси отговорност за нейните действия. И не на последно място - защото в САЩ непропорционално голям брой чернокожи умират от оръжията на полицаи.

 

Отвеждат бившия полицай Дерек Шовин с белезници на ръцете след като съдът го призна за виновен в процеса за убийството на чернокожия Джордж Флойд

 

Цяла Америка следи случая, показва още тази присъда. А също и това, че полицията те е сляпа за действията на редовите полицаи. Фактът, че полицаи свидетелстваха срещу техен колега, е една малка сензация.

 

Лаконичният коментар на Леброн Джеймс ни казва и още нещо: повод за празнуване няма. Защото отговорността и възмездието не означават справедливост и равенство. Президентът Джо Байдън правилно определи присъдата като “стъпка напред в марша към справедливостта”. Но множество трудности продължават да стоят пред това, което той иска да постигне като “реална промяна” и „реална реформа“. Много американци, особено от консервативния лагер, разглеждат расизма като преодоляно явление, робството като изтрито зло и равните възможности между чернокожите и белите като постигната цел. И също така вярват, че полицията се отнася еднакво както към чернокожите, така и към белите.

 

Житейският опит на хората с тъмен цвят на кожата демонстрира нещо съвсем различно: маргинализиране и снизхождение, неравни възможности за развитие, липса на доверие във върховенство на закона в САЩ.

 

Могат ли двата свята да се срещнат?

 

Как тези два свята, с техните различни преживявания и разбирания, ще обсъждат реформата в полицията или пък една коренна промяна в обществото? 

 

Според песимистичния сценарий, вчерашната присъда може да затрудни още повече този процес. След като върховенството на закона показа, че работи, натискът за промяната в него сега може да намалее. Това не би било добра новина за семействата на Бриона Тейлър, Джейкъб Блейк, Даунте Райт, Адам Толедо или всички останали, които все още очакват възмездие и справедливост. Не трябва да се забравя, че доказателствата срещу Дерек Шовин бяха еднозначни, а видеото на смъртта на Джордж Флойд - разтърсващо. Останалите случаи не са толкова категорични.

 

В Минесота един полицай беше осъден да понесе своята отговорност. Нищо повече не се е случило. Но Америка следеше зорко случая и вече не може да извърне очи.

Станете почитател на Класа