Русия прегради Керченския проток

Русия прегради Керченския проток
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2021
  • Share:

Daily Express преразказва същността на изявлението на Байдън относно санкциите срещу Русия: да даде на Кремъл „пропорционален отпор на нанесената вреда“, но не и да влоши ситуацията. Съобщава се и за ответните действия на Москва, което по някаква причина за изданието е спиране на преминаването през Керченския проток.

 

Daily Express: Байдън въведе санкции, Русия прегради Керченския проток

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския президент, че сега е моментът да се намали напрежението по границата с Украйна и «да се въздържат от военни действия». В изявлението от Белия дом в четвъртък, 15 април, президентът на САЩ също предупреди Владимир Путин, че новият пакет санкции срещу Русия може да бъде много по-строг.

 

Според Байдън обаче той не е искал да изостря и без това сериозното напрежение между Вашингтон и Москва. Байдън каза следното:

 

„Абсолютно ясно казах на президента Путин, че мога да отида по-далеч, но реших да не го правя. Предпочeтох отпор, пропорционално на нанесените щети. САЩ не искат да започват нов цикъл на ескалация и конфликт с Русия. Искаме стабилни, предсказуеми отношения.»

 

Администрацията на Байдън планираше да изпрати два американски военни кораба до Черно море, но реши да се откаже от това решение, за да избегне ненужно изостряне на ситуацията.

 

Русия успя да прегради част от Керченския проток в опита си да попречи на чужди кораби да стигнат до Украйна. Кремъл преди това предупреди, че американските военни кораби трябва да стоят настрана от Крим «за тяхно добро».

 

Според някои съобщения Украйна е нарекла блокирането на Керченския проток „акт на война“. Тя също така е изразила разочарованието си, че чужди военни кораби така и не са влезли в Черно море. Търговските кораби ще могат да преминават през Керченския проток, но затварянето на този важен пролив може да направи региона уязвим за руските сили.

 

Генерал Тод Уолтърс, ръководител на европейското командване на САЩ, предупреди в четвъртък 15 април, че рискът Русия да нахлуе в Украйна през следващите няколко седмици е «между нисък и среден».

 

В четвъртък, 15 април, представител на Белия дом също заяви, че Вашингтон няма да толерира „дестабилизиращото руско поведение, което вреди на САЩ и техните съюзници и партньори“.

 

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е бил привикан за «тежък разговор». Захарова отбеляза, че отговорът на Русия на санкциите, наложени от Байдън, ще бъде «неизбежен». Тя добави:

 

«Подобно агресивно поведение със сигурност ще получи решителен отпор, отворът на санкциите ще бъде неизбежен».

 

„Вашингтон трябва да осъзнае, че за деградацията на двустранните отношения ще трябва да се плати. Отговорността за случващото се изцяло е на Съединените щати“, подчерта Захарова.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа