Западът се провали, Путин постави две червени линии

Западът се провали, Путин постави две червени линии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2021
  • Share:

Путин напомни, че за Русия има две червени линии: възобновяване на преговорите за присъединяването на Украйна към НАТО и засилване на военното присъствие на САЩ и НАТО в региона. Вашингтон обаче не изрази открито подкрепата си за искането на Киев за присъединяване към алианса. А някои европейски страни като Франция и Германия се страхуват, че ще се наложи да се включат в конфликт с Русия, ако напрежението в Украйна ескалира. Това пише Le Monde.

 

Според автора на статията цялата тази ситуация показва провала на Запада: той не успя да  формира стратегия спрямо Украйна. Съединените щати два пъти пропуснаха възможността: през 1994 г. те не фиксираха целостта на територията за Украйна и разчитаха на разширяването на НАТО, а не на по-широката програма „Партньорство за мир“, пише авторът.

 

Следователно Украйна, която няма статут, се превърна в буферна зона без силни съюзници, пише авторът на статията. Германия и Франция се опитаха да изиграят ролята на посредници, но не успяха и политическото статукво продължи, конфликтът беше замразен, а НАТО и ЕС остават отдалечени от Украйна, което според автора на статията служи на интересите на Кремъл.

 

Авторът отбелязва, че за Байдън най-добрият изход е да укрепи политическите и военните връзки между Вашингтон и Киев в тясно сътрудничестов с европейските съюзници.

 

А визитата на американските чиновници в Европа тази седмица съдействат за постигането на тези цели, в това число съгласуваната позиция по санкциите спрямо Русия, допълва авторът.

 

Понастоящем са малко нещата, които свързват Москва и Вашингтон, отбелязва авторът на статията.

Но Байдън няма намерение да къса отношенията с Русия, защото тя е необходима за преговорите по други проблеми, където САЩ и ЕС имат свои стратегически интереси.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа