"Спутник V" - съмненията остават

"Спутник V" - съмненията остават
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.04.2021
  • Share:

Новини от Словакия разклатиха за пореден път доверието в руската ваксина "Спутник V". Редица държави от ЕС я искат, но и съмненията в ефективността ѝ остават.

 

 

 

200 000 дози от руската ваксина "Спутник V" поръча доскорошният премиер на Словакия Игор Матович. Стори го на своя глава, а малко по-късно трябваше да подаде оставка заради провала в борбата срещу коронавируса, пише германският вестник "Ханделсблат". Словашкият Институт за контрол над лекарствата се опитал според възможностите си да подложи препарата на проверка: рН-стойности, цвят, запалимост и други химически свойства.

 

Проучването не претендира за изводи относно ефикасността и сигурността на ваксините, пише вестникът, но стига до един тревожен извод: внесеният в Словакия препарат се различава от ваксините "Спутник V", продадени на други държави, както и от пробите, на които авторитетното списание "The Lancet" даде добра оценка. Освен това дозите, внесени в Словакия, били произведени в различни фабрики и се различавали дори помежду си, пише в доклада на Агенцията от 30-и март.

 

Австрия и Германия я искат, Унгария вече я ползва

 

Тези дни за руската ваксина "Спутник V" отново се заговори в цяла Европа. Пълномощникът на ЕК по ваксините Тиери Бретон вчера каза, че тя едва ли може да помогне за бърза имунизационна кампания в ЕС. Той подчерта, че няма основание да се съмнява в ефикасността, качеството и сигурността на ваксините, разработени извън Европа, но че последната дума има на Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Тя започна тестовете на "Спутник V" през март, но резултатите още не са налице и ваксината съответно не е сертифицирана.

 

Независимо от това днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан съобщи, че с Русия ще се водят преговори за доставки на "Спутник V". Преди два дни австрийският канцлер Себастиан Курц също обеща на своите сънародници, че ваксината може спешно да бъде сертифицирана в Австрия, ако ЕМА продължава да се бави. Самата Европейска агенция обаче възразява, че бързината не е най-важното. В отговор на въпрос на "Ханделсблат" от Агенцията казват, че все още няма достатъчно данни, които гарантират ефикасността и сигурността на "Спутник V".

 

Единствената държава от ЕС, където вече ваксинират с руския препарат, е Унгария. Там сертифицирането премина с подозрително бързи темпове, но напоследък и сред унгарците се надигат съмнения. "Унгарските власти все още не са използвали всички налични дози "Спутник V", но предпочитат да не говорят много за това. Унгарците са много предпазливи с тази ваксина, както и с критиката срещу нея", обяснява Милан Нич от германската фондация "Наука и политика".

 

Ваксината - хибридно оръжие на Путин

 

"Ханделсблат" пише, че всички тези съмнения тежко подриват рекламната кампания за "Спутник V", подхваната от Русия. Вестникът припомня, че в рамките на тази кампания по цял свят се разпространяват кадрите с руски самолети, от които се разтоварва ваксина, закупена от многобройни държави и цитира литовската министър-председателка Ингрида Шимоните с думите: "Путин не се грижи да осигури ваксина за своя народ. Той изнася ваксината по цял свят като хибридно оръжие, за да ни разедини и да ни подчини."

 

Александър Гинцбург, ръководителят на иститута "Гамалея", разработил ваксината, казва, че ЕС се опасява "Спутник V" да не измести от пазара препаратите, насърчавани от Общността. А това е невероятно най-малкото поради това, че руската ваксина не се произвежда в достатъчни количества. Освен това в официалния профил на "Спутник V" в социалната мрежа Туитър всички видове отправени обвинения незабавно получават отпор. Вчера там беше публикувана следната реплика: "В ЕС върви организирана медийна кампания, която всекидневно атакува "Спутник V". Обяснението е просто: фармацевтичните гиганти и политическото им лоби се страхуват, понеже знаят, че "Спутник V" е една от най-добрите ваксини в света." 

 

Въпреки това съмненията си остават, особено след новините от Словакия, пише "Ханделсблат".

Станете почитател на Класа