Милионер ли е Горбачов и каква пенсия прибира?

Милионер ли е Горбачов и каква пенсия прибира?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.03.2021
  • Share:

 

Първият и последен президент на СССР отбеляза на 2 март своята 90-годишнина. Той живее в Москва и заради пандемията и недоброто си здравословно състояние не ходи никъде. От време на време го посещава дъщеря му Ирина.Преди почти 15 години Михаил Горбачов загуби съпругата си Раиса, с която се познаваха още от студентските години и с която бяха женени от 1953 г. 

 

Как се справя сам някогашният държавник и с какви доходи разполага, се опита да пресметне руското издание “Экономика сегодня”, цитирано от "Труд".

 

Сред най-спорните въпроси е размерът на неговата пенсия. Според едната от версиите, първият президент на Русия Борис Елцин му е определил заплащане, равняващо се на 40 минимални работни заплати.

 

По тази схема от 1 януари тази година пенсията на Горбачов би трябвало да е 511 680 рубли (5740 евро), според средната за страната минимална работна заплата, или 823 560 рубли (9239 евро), ако е регистриран в Москва.

Официалните документи обаче не потвърждават подобен доход. Единственият президентски указ, отнасящ се до политика (от 19 септември 1994 г., изменен с указ от 24 юни 2002 г.) определя пенсията му на 7412,8 рубли (83 евро) плюс увеличение в зависимост от размера на социалната пенсия в Русия.

Пресмятайки съответните коефициенти, изданието твърди, че от 1 януари 2021 г. пенсията на Горбачов би трябвало да е 119 577 рубли (1341,5 евро) или 175 372 рубли (1967,5 евро), ако живее в Московска област.

 

Разбира се, политикът със световна известност не разчита само на пенсията си, за да преживява.

 

Още през 1990 г. Нобеловата награда за мир му донесе 1 милион долара, които той, по негово твърдение, е дал за строителство на болници в Съветския съюз.

 

Горбачов изнася много платени лекции на Запад, от които е вземал до 100 хил. долара еднократно в началото на 21 век (според данни на “Лос Анджелис таймс”).

 

Той се е срещал срещу заплащане със знаменитости и едри предприемачи. Само обядът с участието на актьора Хю Грант, за който бившият съветски лидер разказа в телевизионно интервю през 2008 г., му е донесъл четвърт милион британски лири.

 

Източник на приходи за съветския президент са неговите биографични книги и снимките му в реклами, като тази на Австрийските железопътни линии през 2000 г. и на Louis Vuitton през 2007 г.

Хонорарите не са оповестени, но като имаме предвид положението и известността на Горбачов, можем да предположим, че става дума за сериозни суми.

 

Вилата

 

Съществуват слухове за многобройни недвижими имоти на политика извън пределите на Русия, но единствената сигурна такава инвестиция е от началото на века. Тогава той купува вила в баварския град Ротах-Егерн за 1 млн. евро.

През 2017 г. тя е продадена на 7 пъти по-висока цена. Семейството запазва намиращия се наблизо замък Хубертус, чиято площ е 570 кв. м с прилежащи 2 дка земя. Той е купен през 2007 г.

 

Под “семейството” трябва да се разбира 63-годишната дъщеря на Горбачов - Ирина, която живее в Германия, но навестява баща си в Русия.

 

Преди много години Раиса и Михаил губят първото си дете - момченце. Това се случва, защото лекарите ѝ забраняват да ражда - само година преди да забременее тя е имала пристъп на ревматизъм с усложнения, засягащи сърцето, и раждането може да коства живота ѝ.

 

Налага се да направи аборт. Двамата преживяват тежко трагедията.

 

Единственото им дете - Ирина - се появява на бял свят през 1955 г. Тя се премества в Мюнхен в началото на новия век, за да работи за фондацията на баща си, която има представителство в Германия.

 

По това време е женена за втори път - за бизнесмена Андрей Трухачов, но и досега носи фамилното име на първия си съпруг - известния московски хирург Анатоли Виргански. Той е баща на двете ѝ дъщери - Ксения, на 41, и Анастасия, която в края на март ще навърши 34.

 

Ксения и Анастасия

 

Двете внучки на Горбачов учат в прочутия МГИМО /държавен институт за международни отношения, ковачница на управленски кадри - б. а./ и постоянно са в центъра на вниманието.

Те са неотменна част от столичния елит. Канени са на всички светски партита в Москва, вземат участие в ревюта на приятели-дизайнери.

 

Светът на модата и шоубизнеса ги увлича. Ксения работи като пиар на певицата Валерия, след това става светски репортер и дори главен редактор на модното издание L'Officiel.

 

Когато журналистиката ѝ омръзва, заминава в Германия, където в момента държи заедно с втория си баща неголям бутик за колекционерски вина.

 

За личния ѝ живот се знае малко - като студентка се жени за свой съкурсник, но скоро се развеждат.

После сключва втори брак. Именно тогава младоженците се местят в Германия, където се ражда единствената им дъщеря Саша. Доколкото е известно, двамата са в развод.

 

По-малката внучка Анастасия среща съпруга си по време на следването.

 

Той е аспирант в историческия факултет на МГИМО, а след време започва престижна работа в пиар екипа на луксозни модни брандове. Неговата страст обаче си остава музиката.

 

Анастасия се пробва в бюти и фешън журналистиката, но сега посвещава свободното си време на семейството - на мъжа си и 5-годишния им син Никита.

 

Обожава японските комикси, анимацията и поредицата “Игра на тронове”, ако се съди по профила ѝ в инстаграм.

Нейното семейство също живее в Германия и много рядко се прибира в Русия, само по значими поводи.

 

Станете почитател на Класа