Новата „валута на света“

Новата „валута на света“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2021
  • Share:

Като ръководител на платформата за търговия с криптовалути Kraken, Джеси Пауъл подхожда с бичи настроения спрямо биткойна. И все пак той предвижда впечатляващо бъдеще, което надминава и най-смелите очаквания на най-запалените фенове на криптовалутите, пише Bloomberg. 

В интервю за телевизия Bloomberg Пауъл споделя, че биткойнът може да достигне цена от 1 милион долара през следващото десетилетие, като добавя, че привържениците на токена смятат, че в крайна сметка тази криптовалута може да замени всички основни фиатни валути.

 

„Можем само да предполагаме, но когато го измервате в долари, трябва да допуснете, че (цената на биткойна) ще нарасне до безкрайност“, изтъква Пауъл. „Истински вярващите ще ви кажат, че цената ще стигне чак до Луната, до Марс, и в крайна сметка (биткойнът) ще се превърне във валутата на света“, добавя още той.

 

Главният изпълнителен директор на Kraken споделя, че неговата компания, базирана в Сан Франциско, обмисля да излезе на борсата, вероятно през следващата година.

 

Екстремните прогнози не са нищо ново в света на биткойна, където привържениците на токена се възползват от убеждението сред по-широката аудитория, че криптовалутите са легитимен клас активи, а не спекулативна мода. Доларът продължава да играе ролята на световна резервна валута и да бъде еталон за световната търговия, въпреки че стойността му се понижи през последната година.

 

 

 

Пауъл посочва, че трейдърите с бичи настроения спрямо биткойна вярват, че един ден криптовалутата ще надмине по пазарна капитализация долара, еврото и другите валути.

 

Доларът „е само на 50 години и вече показва крайни признаци на слабост и мисля, че хората ще започнат да измерват цената на нещата чрез биткойн“, допуска Пауъл.

 

Критиците на токена твърдят, че биткойнът се намира в гигантски балон, създаден от стимули, който вероятно ще се спука подобно на ситуацията през 2017 г.

 

Kraken се възползва от по-високите цени, тъй като прибира такси от търговията. Миналия месец Bloomberg съобщи, че борсата води преговори за набиране средства чрез нов финансов кръг, което ще удвои пазарната оценка на компанията до над 10 милиарда долара.

 

Пауъл призна възможността за драстични промени на пазара, като каза, че цените могат да се "движат нагоре или надолу с 50% във всеки един ден". Този вид волатилност отдавна е един от негативите на биткойна, определяйки пазара като движен от спекулации, а не като средство за правене на бизнес.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа